U Rusiji uhapšen novinar Wall Street Journala Evan Gershkovich

U Rusiji uhapšen novinar Wall Street Journala Evan Gershkovich

U Rusiji uhapšen novinar Wall Street Journala Evan Gershkovich

Novinar bi mogao dobiti do 20 godina zatvora zbog navodnog “prikupljanja povjerljivih informacija”.

foto: Facebook / Evan Gershkovich

Najviša ruska sigurnosna agencija, Federalna služba sigurnosti (FSB), saopštila je da je novinar Wall Street Journala Evan Gershkovich uhapšen pod optužbom za špijunažu.

U saopštenju od četvrtka ističe se da je Gershkovich, koji pokriva Rusiju i Ukrajinu kao dopisnik moskovskog biroa Wall Street Journala, uhapšen u ruskom gradu Jekaterinburgu dok je navodno pokušavao da dobije povjerljive informacije.

„Nezakonite aktivnosti dopisnika moskovskog biroa američkog lista The Wall Street Journal, američkog državljanina Evana Gershkovicha, rođenog 1991. godine, akreditovanog pri Ministarstvu vanjskih poslova Rusije, osumnjičenog za špijunažu u interesu Američke vlade, su suzbijene”, piše u saopštenju FSB-a, javlja CNN.

FSB nije saopštio kada je uhapšen, ali tvrdi da je Gershkovich, kako prenosi Guardian, “postupio po naređenju Sjedinjenih Američkih Država (SAD) da prikupi informacije o aktivnostima jednog od preduzeća ruskog vojnoindustrijskog kompleksa koje predstavljaju državnu tajnu”.

Prema pisanju lokalnih medija, on je izvještavao o ratu u Ukrajini i ruskoj grupi Wagner.

Gershkovich je prvi reporter jedne američke novinske kuće uhapšen od vremena Hladnog rata po optužbama za špijunažu u Rusiji.

Ako bi bio osuđen za špijunažu, Gershkovich bi mogao da dobije kaznu od 20 godina zatvora.

Njegov najnoviji izvještaj iz Moskve, objavljen ove sedmice, fokusirao se na usporavanje ruske ekonomije usred zapadnih sankcija uvedenih kada su ruske trupe prošle godine ušle u Ukrajinu.

Prije nego što je počeo izvještavati za The Wall Street Journal, 31-godišnji Gershkovich je radio za AFP u Moskvi, a ranije je bio reporter The Moscow Timesa.

Gershkovich govori ruski. Njegovi roditelji žive u SAD-u, ali su porijeklom iz Sovjetskog Saveza.

Wall Street Journal je u saopštenju naveo da je “duboko zabrinut za sigurnost Gershkovicha”.

Izvor: Guardian, Al Jazeera, NBC News

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.