U Sarajevu se čitala poezija za palestinske novinare i pisce

U Sarajevu se čitala poezija za palestinske novinare i pisce

U Sarajevu se čitala poezija za palestinske novinare i pisce

P.E.N Centar BiH osudio ubistva palestinskih novinara i pisaca.

foto: Pen Centar i MC

Razgovor i čitanje poezije u znak solidarnosti sa palestinskim novinarima i piscima organizirani su sinoć u Sarajevu.  Događaj pod nazivom ''Solidarnost sa palestinskim novinarima i piscima'' održao se u Multimedijalnom centru Mak Biblioteke Grada Sarajevo, u organizaciji P.E.N. Centra Bosne i Hercegovine (BiH). Panelisti i učesnici su govorili o palestinskoj poeziji otpora te osudili ubistva palestinskih novinara i pisaca. 

"Palestinci imaju dugu tradiciju poezije otpora. Oni su se decenijama branili kamenicama i recitalima poezije. Mi smo večeras na neki način preuzeli njihovo oružje", rekao je predsjednik Upravnog odbora P.E.N Centra BiH Asmir Kujović.

Događaj se trebao održati povodom Međunarodnog dana pisaca u zatvoru, koji se obilježava 15. novembra širom svijeta, no predstavnici P.E.N Centra u Sarajevu su odlučili da događaj ipak posvete palestinskim piscima i novinarima jer, kako su rekli, Gaza je najveći zatvor na otvorenom u svijetu.

"Brojni masovni protesti u gradovima širom svijeta i u BiH pokazali su da nismo jedini koji smo užasnuti i šokirani stravičnim razmjerama stradanja i razaranja u Pojasu Gaze. Užasni zločini nad civilnim stanovništvom u Gazi svjedoče o kršenju Ženevskih konvencija i porazu međunarodnog humanitarnog prava", rekao je Kujović.

Naglasio je da se svakodnevna masovna ubijanja u kojima stradaju djeca i žene dešavaju uz prešutnu podršku i odobravanje velikih zapadnih sila.

"Najoštrije osuđujemo zločine nad civilima Gaze i zalažemo se za to da palestinski pisci imaju pravo da brane svoj intelektualni integritet", rekao je.

Kujović je podsjetio prisutne na veliki broj ubijenih palestinskih novinara i novinarki, kojih je, prema posljednjim podacima Komiteta za zaštitu novinara (CPJ), 46.

Također je podsjetio i na ubistvo palestinske pjesnikinje i spisateljice Hibe Abu Nada, koja je ubijena 20. oktobra u svom domu u Gazi tokom izraelskog zračnog napada.

Izraelska policija je na Zapadnoj obali uhapsila i zatvorila palestinsku spisateljicu i poznatu aktivisticu Ahed Tamimi, pod izgovorom da podstiče terorizam.  

U ponedjeljak je priveden istaknuti palestinski spisatelj i aktivista Mosab Abu Toha, dok je pokušavao da izađe iz Gaze, a Izraelske odbrambene snage su danas izvijestile da su ga pustile.

 

''Ubistva novinara kao i ciljanje medijskih organizacija i njihove strukture predstavljaju brutalno gaženje svih temeljnih i moralnih principa i civilizacijskih vrijednosti savremenog svijeta. Sloboda izražavanja u ratnim uslovima ima neprocjenjivu ulogu. Potreban je najširi spektar izvještavanja kako bi javnost stekla pravi uvid i formirala mišljenje o onome što se dešava", dodao je Kujović.

Na događaju su učestvovali članovi P.E.N. Centra, književnici, prevodioci i stručnjaci za Bliski istok: Zlatko Dizdarević, Ferida Duraković, Almir Bašović, Semezdin Mehmedinović, Mirza Sarajkić, Andrea Lešić, Šejla Šehabović, Adisa Bašić, Nerzuk Ćurak, Senadin Musabegović.

U prostoriji su bile postavljene i fotografije palestinskih novinara i pisaca, među kojima pisca Ibrahima Nasrallaha, spisateljice Adanie Shibli te novinara Motaza Azaiza. 

__

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.