U Somaliji ubijena novinarka Hindia Mohamed

U Somaliji ubijena novinarka Hindia Mohamed

U Somaliji ubijena novinarka Hindia Mohamed

Hindia Mohamed, novinarka somalijske nacionalne televizije i radija Mogadishu, umrla je od posljedica ranjavanja koje je uzrokovala eksplozivna naprava postavljena u njen auto.
 
Foto: Twitter
 
Za sada nijedna organizacija nije preuzela odgovornost za ubistvo novinarke, iako napad ima sva obilježja operacije koju bi mogla izvesti islamistička grupa Al Shabaab, objavili su Reporteri bez granica, a riječ je o grupi koja je već ranije imala novinare somalijske nacionalne televizije kao metu.
 
„Vlada mora učiniti sve moguće kako bi uhapsila odogovorne za ovakve napade i sudila im. Nekažnjavanje samo ohrabruje ovakve ubice. Naše misli su uz porodicu Hindiae Mohamed, posebno uz njenu djecu koja su već mnogo patila“, izjavila je Clea Kahn Sriber, direktorica afričkog odjela organizacije Reporteri bez granica.
 
Suprug Hindiae Mohamed, novinar Liban Ali Nur, također je ubijen 2012. u samoubilačkom napadu koji se desio u restoranu kojeg su često posjećivali medijski uposlenici. 
 
Hindia Mohamed je jedna od 38 novinara ubijenih u Somaliji od 2010. godine, a ta država zauzima 172. mjesto, od 180 zemalja, na indeksu slobode medija, te predstavlja najsmrtonosniju afričku zemlju za medijske uposlenike.
 
Izvori: RSF, CPJ