U Turskoj ubijen novinar tokom pokušaja vojnog udara, mnogi napadnuti

Turska: Brojni napadi na novinare tokom pokušaja državnog udara

U Turskoj ubijen novinar tokom pokušaja vojnog udara, mnogi napadnuti

Tokom pokušaja dijela turske vojske da izvrši državni udar narušena su prava medija da slobodno izvještavaju.
 
Foto:EFJ/Ozan Kose/AFP
 
Za vrijeme pokušaja vojnog udara, vojnici su na radnom zadatku ubili Mustafu Cambaza, fotografa i novinara turskog dnevnika Yeni Safak. Još jednom, meta su bili mediji, dok je demokratija u Turskoj bila napadnuta, izjavili su Philippe Leruth i Mogens Blicher Bjerregård, predsjednici Međunarodne i Evropske federacije novinara.
 
"Mustafa Cambaz je ubijen dok je izvršavao svoju dužnost da informiše. Njegovo ime je dodano na predugačku listu mučenika slobode štampe. Oni koji su ga ubili pokušavali su ubiti demokratiju u Turskoj. Novinari širom svijeta zahtijevaju pravdu za ovaj zločin, i odbijaju svaki pokušaj da se osigura nekažnjavanje njegovih ubica", saopćili su predsjednici IFJ-a I EFJ-a.
 
U Istanbulu su Erdoganove pristalice fizički napale Selcuka Samiloglua, fotografa i novinara dnevnika Hurriyet, a u Ankari su pretukli Kenana Senera, reportera kuće CNN Türk. Nakon hospitalizacije, Samiloglu je izjavio kako je malo nedostajalo da bude bačen s mosta.
 
Vojnici su prisilili voditeljicu turske državne televizije TRT da pročita njihovo saopćenje o preuzimanju vlasti, koja je kasnije izjavila da je bila pod prijetnjom oružjem.
 
Pod napadom se našao i pružalac kablovskih i digitalnih televizijskih usluga Digiturk, kao i TV kanal CNN Türk, Kanal D i dnevnik Hürriyet, u čije je zgrade vojska upala i prekinula emitovanje programa. Policija je kasnije povratila kontrolu nad zgradama, uhapsila vojnike, a novinari su nastavili sa radom.
 
Twitter, Facebook i YouTube su bili izrazito spori, što se može obrazložiti činjenicom velike konzumacije ovih društvenih medija. Predsjednik Recep Tayyip Erdogan i njegove pristalice, koji se uobičajeno veoma kritički odnose prema društvenim mrežama, ovaj put su ih iskoristili kako bi pozvali građane na otpor.
 
Posljednja dešavanja u Turskoj mogla bi dodatno otežati rad novinara u toj zemlji, koja se već sada nalazi na veoma lošem 151. mjestu od ukupno 180 zemalja prema Indeksu medijskih slobda.
 
Međunarodna udruženja novinara kontinuriano skreću pažnju na represivno gušenje medijskih sloboda u Turskoj. U posljednjoj godini, nekoliko novina i emitera morali su prestati sa radom zbog odluka turske vlade. Hapšenja novinara, također, nisu izuzetak, a mnogi od njih su optuženi za uvredu predsjednika i terorizam.
 
Izvori: RSF, EFJ, HND