U Turskoj za pola godine zatvoreno 25 novinara

U Turskoj za pola godine zatvoreno 25 novinara

U Turskoj za pola godine zatvoreno 25 novinara

RSF uputio poziv turskim vlastima da javno objave optužnice protiv uhapšenih novinara.
 
foto: RSF
 
U Turskoj je u samo pola godine zatvoreno 25 kurdskih novinara, javljaju Reporteri bez granica (RSF). Povodom šest mjeseci od prvog hapšenja, pozivaju turske vlasti da javno objave optužnice i da preduzmu hitne mjere zaštite prava novinara i slobode medija.
 
RSF podsjeća da je u jugoistočnoj turskoj pokrajini Diyarbakir 16. juna uhapšeno šesnaest kurdskih novinara navodeći da je, dok optužnica za slučaj još nije bila pripremljena, 29. oktobra dodatno uhapšeno devet kurdskih novinara pod istim optužbama. Za samo pola godine uhapšeno je trideset novinara koji rade u prokurdskim medijima, a njih 25 je zatvoreno u Turskoj. RSF poziva turske vlasti da što prije javno objave optužnice i da puste novinare na slobodu ukoliko optužbe ostanu zasnovane na njihovim profesionalnim aktivnostima. 
 
“Šest godina nakon pokušaja državnog udara, nakon kojeg je Turska postala država koja najviše zatvara novinare na svijetu, zemlja se dramatično vraća lošim navikama masovnog zatvaranja predstavnika medija, što je rezultat povećanog političkog uplitanja u pravosuđe pod autoritarnom politikom prema kurdskom pitanju i kurdskom medijskom okruženju. Neprihvatljivo je hapšenje novinara koji služe dane i mjesece kazne, a da nisu optuženi ili osuđeni”, izjavio je Erol Önderoglu, predstavnik RSF Turske.
 
Iz ove organizacije koja promoviše slobodu medija navode i da je, radeći za medije i produkcijske kuće fokusirane na kurdsko društvo, dvadesetak novinara privedeno 8. juna, a nakon osam dana zatvora, njih šesnaest je zatvoreno uz optužbe da su “član terorističke organizacije – Kurdistanske radničke partije (PKK)”.
 
Prenoseći riječi njihovih advokata, pišu da su novinari ispitani o njihovoj navodnoj povezanosti sa pro-PKK medijima koji imaju sjedište u Evropi. Ispitivali su ih o njihovim aktivnostima na društvenim mrežama, odnosima sa kolegama, njihovom pristupu “kurdskom pitanju”, ali i o njihovoj “definiciji rata” za sukobe u sjevernom Iraku i granici sa Sirijom”.
 
Šest mjeseci od hapšenja, ovim novinarima još nije suđeno i protiv njih nije podignuta optužnica, naglasili su iz RSF.
 
I 25. oktobra je još deset kurdskih novinara privedeno u glavnom gradu Turske Ankari sa istim optužbama, dok je jedan od njih 29. oktobra pušten pod uslovom sudske kontrole.
 
Tokom saslušanja na sudu, novinari su ispitani o članstvu u Udruženju novinara Dicle i Firat (DFG), njihovim vijestima, medijskim vezama, objavama na društvenim mrežama i putovanjima. Pitali su ih od koga su dobili instrukcije da prave vijesti.
 
RSF navodi da je prema njihovom Svjetskom indeksu slobode medija za 2022. godinu Turska rangirana na 149. mjestu od 180 zemalja.
 
Izvor: RSF
___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.