U Ukrajini ubijen američki reporter i režiser Brent Renaud

U Ukrajini ubijen američki reporter i režiser Brent Renaud

U Ukrajini ubijen američki reporter i režiser Brent Renaud

Renaudova smrt je prva prijavljena smrt stranog novinara koji je pratio rat u Ukrajini. 
 
foto: Facebook
 
Američki režiser i reporter Brent Renaud ubijen je u Irpinu, gradu koji se nalazi nedaleko od Kijeva. Zajedno sa njim na terenu nalazio se i američki fotograf Juan Arredondo koji je ranjen i koji je ispričao detalje ovoga napada u videu i to neposredno nakon ranjavanja dok su medicinski radnici previjali rane koje je zadobio. 
 
“Prešli smo prvi most u Irpinu. Htjeli smo snimiti sve izbjeglice kako odlaze. Ušli smo u automobil. Neko se ponudio da nas odveze do drugog mosta i prešli smo kontrolni punkt kada su počeli pucati na nas. Onda se vozač okrenuo, a oni su nastavili pucati. Bilo nas je dvoje. Moj prijatelj je Brent Renaud. Nakon što je upucan ostavili su ga na mjestu događaja”, ispričao je Arredondo. U videu je kazao i da ne zna u kakvom se stanju nalazi Renaud, ali da je vidio da je pogođen u vrat.
 
Renaud je pronađen sa novinarskom pres-akreditacijom New York Timesa, ali je radio za Time. Clifford Levy, zamjenik glavnog urednika New York Timesa, napisao je da Renaud nije bio na zadatku za te novine u trenutku pogibije.
 
“Brent Renaud je bio talentovani fotograf i režiser, ali nije bio na zadatku za New York Times u Ukrajini. Nosio je našu pres-kareditaciju koju je dobio za zadatak prije mnogo godina. Hrabri novinari poput Brenta preuzimaju golem rizik kako bi svjedočili i pričali svijetu o razaranju i patnji uzrokovanim ruskom invazijom Ukrajine”, istakao je Levy.
 
Glavni urednik i izvršni direktor Timea Edward Felsenthal i Ian Orefice kazali su kako se Brent bavio najtežim pričama iz cijelog svijeta, često odlazeći na teren sa bratom Craigom Renaudom. Navode i da je posljednjih sedmica Brent bio u toj ukrajinskog regiji radeći na projektu TIME Studios koji je fokusiran na globalnu izbjegličku krizu. 
 
Renaudova smrt je prva prijavljena smrt stranog novinara koji je pratio rat u Ukrajini. Međunarodna i Evropska novinarska federacija novinara (IFJ i EFJ) osudili su ovo ubistvo te pozvali na pronalazak odgovornih.
 
“Šokirani smo sve većim brojem napada na novinare koji pokušavaju izvještavati o ratu u Ukrajini”, rekao je glavni sekretar IFJ-a Anthony Bellanger.
 
“Ovi sistemski napadi na novinare i drugi ratni zločini zahtijevaju snažan odgovor međunarodne zajednice”, istakao je glavni sekretar EFJ-a Ricardo Gutierrez. 
 
Vijest o smrti ovog nagrađivanog režisera iz Amerike dolazi nakon manje od dvije sedmice od ubistva ukrajinskog snimatelja Yevheniya Sakuna koji je radio na kanalu LIVE. 
 
 

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.