Udruženje BH Novinari: Osuđujemo verbalni napad predsjednika RS-a

Udruženje BH Novinari: Osuđujemo verbalni napad predsjednika RS-a

Upravni odbor udruženja BH Novinari izdalo je saopštenje za javnost u kojem se najoštrije osuđuje verbalni napad predsjednika RS-a Milorada Dodika na novinara Vladu Trišića.

"Udruženja/udruge BH novinari najoštrije osuđuje primitivni verbalni napad predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika na Vladu Trišića, vlasnika BN TV iz Bijeljine. Salvom najvulgarnijih psovki, pominjanjem majke i prijetnjama, Dodik se obrušio na Trišića nakon što je njegova TV objavila informacije o imovini koju posjeduje predsjednik RS ne samo u tom entitetu, već i u susjednoj Srbiji. Ovakav način javne komunikacije predstavlja kršenje osnovnih principa pristojnosti, demokratskih vrijednosti i slobode medija u evropskoj BiH", navodi se u saopštenju. BH Novinari navode da su se od 2007. godine pa do danas na udaru Dodikovog "bahatog ponašanja" našli brojni mediji, počev od Federalne TV, BHRT, ATV, Oslobođenja, TV BN, pa do agencije Beta.

"Kršenje prava na slobodu izražavanja i najgrublji ataci na ljudsko i profesionalno dostojanstvo uposlenika u medijima postali su konstanta Dodikovog ponašanja samo zato što on sam nikada nije snosio posljedice, što je poslije svakog obračuna sa nepoželjnim urednicima i medijima postajao još draži gost u režimskim televizijima i dnevnim novinama, a stalno je uvažavani i legitimni sagovornik domaćim političkim liderima i brojnim predstavnicima međunarodnih institucija u BiH", stoji u saopštenju Upravnog odbora udruženja BH Novinari, uz dalje navode da se "članovi Udruženja/udruge BH novinari ne samo da osuđuju grube napade na medije i novinare, već se stide zbog činjenice da žive u zemlji čiji je ključni lider Milorad Dodik, psovač majki novinara i rušitelj novinarskog dostojanstva."

Izvor: BH Novinari, Klix.ba