Ujedinjeni Arapski Emirati: Deset godina zatvora za blogera

Ujedinjeni Arapski Emirati: Deset godina zatvora za blogera

Ujedinjeni Arapski Emirati: Deset godina zatvora za blogera

Poznati bloger i aktivista za zaštitu ljudskih prava iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, Ahmed Mansoor, osuđen je na deset godina zatvora zbog vrijeđanja „statusa i ugleda UAE i njegovih simbola“.
 
Foto: Pixabay
 
Državni sud u Abu Dhabiju odbacio je optužnicu za terorističke aktivnosti, ali je bloger Ahmed Mansoor ipak osuđen zbog kritikovanja Ujedinjenih Arapskih Emirata i nastojanja narušavanja odnosa te države sa susjedima kroz postavljanje „lažnih izvještaja“ na društvenim mrežama, pišu Reporteri bez granica.
 
Pored zatvorske kazne, bloger je kažnjen i novčanom kaznom od 233.000 eura, te je naređeno njegovo nadgledanje i tri godine nakon izlaska iz zatvora.
 
Mansoor koji je uhapšen u martu prošle godine, proveo je više od godine u pritvoru prije nego što je suđenje počelo. Prethodno, bloger je osuđen na tri godine zatvora 2011. godine zbog „korištenja interneta za vrijeđanje UAE i njegovih lidera“. Iste godine je pomilovan, ali mu je zabranjeno napuštanje zemlje.
 
Trenutno se u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, zemlji koja zauzima 128. mjesto prema Indeksu medijskih sloboda od 180 zemalja, u zatvorima nalaze jedan novinar i dva građanina-novinara.

____
Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.