Ukidanje emisija na Trećem programu Hrvatskog radija

Ukidanje emisija na Trećem programu Hrvatskog radija

Ukidanje emisija na Trećem programu Hrvatskog radija

Posljednjim ukidanjem emisija u sklopu Trećeg programa Hrvatskog radija, nastavlja se opstrukcija slobodnog medijskog izvještavanja u toj zemlji.
 
Foto: Pixabay
 
Na Trećem programu Hrvatskog radija više neće biti emitirane emisije Ljubice Letinić "Audio.doc" i "Skrivena strana dana", emisije "Jutro na Treće", urednika Ivice Prtenjače, emisije "Kultura demokracije" Manuele Frkić Žaje, "Lica okolice" Dinka Telećana i "Pojmovnik postjugoslavenske književnosti" Borisa Postnikova.
 
Na takvu odluku reagovalo je nekoliko hrvatskih udruženja među kojima su i članovi inicijative Kultrunjaci koji su otvorenim pismom urednici Trećeg programa Nevenki Dujmović iskazali "zapanjenost" i zatražili da odmah povuče svoje odluke i prekine "ideološku instrumentalizaciju medija".
 
"Smatramo skandaloznim da nakon javnosti već poznatoga slučaja Luketić/Hromadžić (autori emisije Okrugli stol ponedjeljkom, kojima ste na Svjetski dan slobode medija otkazali suradnju), u trenutku kada v.d. ravnatelju cijeloga HRT-a, koji Vas je na ovu poziciju oktroirao, uskoro istječe mandat, kada je aktualna tehnička hrvatska Vlada izgubila povjerenje onih koje bi trebala zastupati, a Hrvatski sabor se raspušta, Vi kao v.d. urednica Trećeg programa HR-a krećete u popularne 'čistke' i to svojih najkvalitetnijih sadržaja", stoji u otvorenom pismu inicijative Kulturnjaci 2016.
 
Protiv ukidanja emisija na Trećem programu Hrvatskog radija reagovali su i članovi ocjenjivačke skupine za dodjelu nagrade za radijsko novinarstvo Hrvatskog novinarskog društva koji su nagradili dokumentarnu emisiju iz ukinutog serijala Ljubice Letinić, ali i građanska inicijativa Sloboda Trećima koja je najavila organizovanje protesta 14. jula.
 
"Reagiramo posebno zato što je iz tih informacija jasno da su iz budućeg programa gotovo potpuno izbačene dokumentarne radijske forme. Ove smo godine upravo zato što njeguje tu toliko dragocjenu, a u hrvatskom eteru rijetku formu, nagradili izuzetnu emisiju iz dokumentarnog serijala Audio.doc 'Zaboravljena kartografija' kolegice Ljubice Letinić", poručili su članovi ocjenjivačke skupine za radijsko novinarstvo HND-a.
 
Iz Inicijative Sloboda trećima ističu kako je njihov protest koji su u srijedu održali pred zagrebačkim Općinskim građanskim sudom tokom suđenja tehničkog ministra Zlatka Hasanbegovića s piscem i novinarom Antom Tomićem, ujedno i reakcija na višemjesečne promjene novog uredništva Trećeg programa Hrvatskog radija, ali i promjene koje se događaju na Trećem programu Hrvatske televizije.