Uloga medija je od ključne važnosti u stvaranju kulture demokratije

Uloga medija je od ključne važnosti u stvaranju kulture demokratije

Uloga medija je od ključne važnosti u stvaranju kulture demokratije

Javna tribina pod nazivom "Napadi na novinare" koji su zajedno organizovali Centar za kritičko mišljenje i portal Tačno. net, održana je u Mostaru, 13.01.2015.

Foto: Štefica Galić/Tačno.net

Tokom tribine pročitano je pismo podrške OSCE-ove predstavnice za slobodu medija, Dunje Mijatović, koja je izrazila svoju zabrinutost zbog sve učestalijih napada na novinare, kako u BiH, tako i u svijetu.

"U proteklih devet godina u BiH je registrirano 400 slučajeva kršenja slobode govora i prava novinara. Linija za pomoć novinarima evidentirala je u proteklih osam godina 60 fizičkih napada na novinare i 17 prijetnji smrću, a u devet slučajeva donesene su pravomoćne presude od kojih je njih sedam tretirano kao prekršaj, a samo dva kao kazneni postupci", stoji u pismu.
 
"Dok definišemo budućnost, bitno je da imamo na umu da je uloga medija od ključne važnosti u stvaranju kulture demokratije. To je krajnji cilj našeg prava na slobodu govora. Samo onda kad sloboda medija postane dio kulture, ona će biti u stanju da preraste politički sistem i pomogne nam čak i ako nemamo savršene zakone. Međutim, ako vlade i novinari ovaj cilj izgube iz vida, ni dobri zakoni nam neće moći pomoći," istakla je Mijatovićeva.
 
Profesor Slavo Kukić kazao je kako je reagiranje nadležnih institucija na napade novinara nelogično očekivati u društvu u kojemu su, kako je naveo, institucije “produženi rukavi” političke klase kojoj ne odgovara niti sloboda govora niti kritičko propitivanje njihove društvene i političke prakse.
 
 
“To je autoritarna logika koja je imanentna na različitim dijelovima svijeta, a ona se ovdje manifestira u različitim pojavnim oblicima, u formi verbalnog i fizičkog napada, u formi koja ima predznak i državnog teroriozma, ali i drugim formama kao što je eliminiranje novinara od izvora informacija”, kazao je Kukić.
 
Na tribini je sudjelovao i novinar Senad Pećanin koji je kazao kako su napadi na novinare i ugrožavanje medijskih sloboda nezakoniti, neprijatni i neprihvatljivi u svakom društvu koje teži izgraditi demokratski poredak i vladavinu prava.
 
“Napadi na novinare ozbiljan su problem zato što, po pravilu, predstavljaju simptome teško bolesnog društva, društva ogrezlog u kriminalu, korupciji i nacionalizmu, a sve zajedno stvaranju pretpostavki za akomodaciju elemenata fašističkog poretka”, kazao je Pećanin.
 
Na tribini su, između ostalih govorili: Nedžad Ibrahimović, Esad Bajtal, Jasmin Hadžiahmetović, Adis Šušnjar, Semir Drljević Lovac, Boris Dežulović, Dragan Markovina, Emir Suljagić, Vera Soldo, Emil Karamatić, Husein Oručević, Faruk Kajtaz i Eldin Karić. Kompletan izvještaj sa tribine dostupan je na portalima Klix.ba i Tačno.net

Izvor: Tačno.net, Klix.ba