UNS: Intervju sa višestrukim silovateljem uklonjen sa sajta Informera, na YouTubeu još dostupan

UNS: Intervju sa višestrukim silovateljem uklonjen sa sajta Informera, na YouTubeu još dostupan

UNS: Intervju sa višestrukim silovateljem uklonjen sa sajta Informera, na YouTubeu još dostupan

Generalna sekretarka Savjeta za štampu Srbije kaže da je bilo očekivano i normalno da Informer u potpunosti ukloni intervju.
 
foto: Bank Phrom on Unsplash
 
Nakon pet protesta ispred redakcije Informera u Beogradu, reagovanja novinarskih udruženja i odluke Savjeta za štampu Srbije da je u intervjuu sa višestrukim silovateljem prekršeno šest tačaka Kodeksa novinara Srbije, sporan sadržaj još nije uklonjen sa YouTube kanala ove medijske kuće, kao ni portala Alo i Blic, na kojima je tekst prenesen, javlja Udruženje novinara Srbije (UNS). U saopštenju dodaju da iako iz Informera kažu da je objavljivanje intervjua u javnom interesu, teksta na ovom portalu trenutno nema.
 
Generalna sekretarka Savjeta za štampu Srbije Gordana Novaković smatra da je bilo očekivano i normalno da Informer u potpunosti ukloni intervju nakon reakcije javnosti i Savjeta za štampu iako odluka Komisije za žalbe ne obavezuje redakciju da izbriše sadržaj u kome je ustanovljeno kršenje Kodeksa.
 
Novaković podsjeća da Informer nije prihvatio nadležnost Savjeta za štampu i da nije u obavezi da objavi odluku Komisije za žalbe, ali dodaje da je normalno da Informer preduzme nešto nakon javne opomene.
 
„Pretpostavljam da misle da su sve to završili tako što su tog čoveka prijavili za pretnje novinarki. To što intervju nije uklonjen meni pokazuje da oni ne misle da su uradili bilo šta loše“, rekla je Novaković.
 
Uprkos tome što se niko nije žalio na portale Alo i Blic, generalna sekretarka Savjeta za štampu ističe da ove medijske kuće, poput Informera, snose odgovornost za objavljeni sadržaj.
 
„Prenošenje teksta ili video-snimka podrazumeva da uredništvo stoji iza odluke da ovaj sadržaj bude objavljen u njihovom izdanju. Kada odlučujemo o žalbama u ovakvim slučajevima, redakcije nam neretko odgovore ′mi smo to samo preneli′. A mi ih u odluci svaki put podsetimo da su mediji po Kodeksu odgovorni za sadržaj koji prenose, jer je to rezultat uredničke odluke“, ističe Novaković.
 
UNS navodi da nakon intervjua sa višestrukim silovateljem objavljenog u dnevnom listu Informer, u medijima u Srbiji objavljeno je nekoliko tekstova u kojima se doslovno opisuje nasilje prema ženama ili se o osuđenima za nasilje izvještava afirmativno.
 
Iz Ženske solidarnosti podsjetili su da se u tekstovima objavljenim na portalima Blic.rs i Nova.rs evociraju detalji nasilja prema ženama, dok je na pretprošlom zasjedanju Komisija za žalbe utvrdila kršenje Kodeksa u invervjuu Glasa javnosti sa čovjekom koji je pravosnažno osuđen za nasilje u porodici, a koji sve vrijeme za nasilje u porodici neosnovano optužuje svoju bivšu suprugu.
 
Novaković je rekla da je teško predvidjeti može li intervju sa višestrukim silovateljem biti „crvena linija“ koja bi smanjila prag tolerancije na neetičko i neprofesionalno izvještavanje.
 
„Kada uporedite kako se o takvim stvarima izveštavalo pre sedam-osam godina sa time kako se izveštava danas, vi vidite da se ta lestvica neprestano podiže i da to postaje sve gore. Sve je više odvratnih detalja i sve je krvavije i brutalnije, bez poštovanja žrtve, njenog dostojanstva, intime i privatnosti“, istakla je Novaković.
 
Događaj za koji je Novaković mislila da bi mogao da dovede do preokreta u tolerisanju neetičkog izvještavanja bilo je objavljivanje iskaza „Malčanskog berberina“ iz istrage, o tome kako je mučio i silovao djevojčicu koju je oteo.
 
„To je, verovatno, bilo nešto najstrašnije što je do tada objavljeno u našim medijima i reakcije javnosti su bile veoma burne. Mislila sam da je to ta crvena linija posle koje mora nešto da se popravi. Neko vreme su mediji možda i malo više vodili računa, ali onda he objavljen intervju sa serijskim silovateljem. Teško je predvideti da li će ubuduće ponovo biti tako drastičnih slučajeva“, navela je generalna sekretarka Savjeta za štampu.
 
Ipak, Novaković je istakla da je prijatno iznenađena reakcijom javnosti koju vidi kao znak da ljudi nisu ravnodušni prema neetičnom izvještavanju.
 
„Prijatno sam iznenađena reakcijom javnosti i to vidim kao znak da nismo nemi na takve stvari. Bilo je burnih reagovanja i protesta, a sve to uliva nadu da deo javnosti nije prihvatio ovakav način izveštavanja kao nešto što se podrazumeva“, dodala je Novaković.
 
UNS podsjeća da su redakciji Informera poslali pitanje zbog čega su uklonili intervju, s obzirom na to da su isticali da je tekst objavljen u javnom interesu, te da odgovor do juče u podne, kada su objavili tekst, nisu dobili.
 
Izvor: UNS
___
 

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.