UO BHN: Javni protest Bakiru Izetbegoviću

UO BHN: Javni protest Bakiru Izetbegoviću

UO BHN: Javni protest Bakiru Izetbegoviću

foto: epp/wikicommons

Upravni odbor Udruženja BH novinari upućuje javni protest Bakiru Izetbegoviću, predsjedniku Stranke demokratske akcije, SDA, zbog politički neodogovornog istupa i pokušaja relativizacije fizičkog napada na Adija Kebu, fotografa portala Žurnal. Na press konferenciji SDA, održanoj u subotu 30. marta, Izetbegović je izjavio kako Huso Ćesir, lider SDA iz sarajevske općine Novi Grad, „nije napao fotografa već kameru“ čime je na najdirektniji način opravdao nasilje i kršenje medijskih sloboda u BiH, uključujući i pravo na siguran i dostojanstven rad.

Osim što je primjer političke bahatosti i gluposti, Izetbegovićeva izjava o „napadu na kameru“ predstavlja zabrinjavajući pokušaj odbrane kriminalnog akta Huse Ćesira i solidarnosti s njim, samo zbog članstva u istoj političkoj partiji i navodnih „ratnih zasluga“, sugerirajući time kako se u BiH trebaju i medijske slobode žrtvovati radi ratnih zasluga pojedinaca.

Upravni odbor BHN smatra nedopustivim bilo kakvo opravdavanje napada na novinare, pogotovo ne u kontekstu ratnih ili drugih zasluga, a najmanje što u ovom trenutku novinarska zajednica očekuje od Izetbegovića i najbrojnije bošnjačke političke stranke jeste osuda krivičnog djela, te javno izvinjenje fotografu Adiju Kebi i uredništvu portala Žurnal.

U domen iste političke manipulacije i zamagljivanja pozadine napada na fotografa Žurnala – a to je pisanje ovog portala o kriminalnim i koruptivnim poslovnim poduhvatima Huse Ćesira, političara i vlasnika više privatnih kompanija – spada i Izetbegovićev poziv novinarskim udruženjima da „iz svojih redova izbace samo jednog“ novinara „kome istina nije sveta“.

"Podsjećamo gospodina Izetbegovića da je novinarska i medijska zajednica jedina profesija u ovoj državi koja se sustavno i odgovorno, više od dvije decenije, bavi sankcioniranjem neprofesionalnog postupanja novinara i medija kroz djelovanje Vijeće za štampu i online medije i Regulatorne agencije za komunikacije. Uz to, svaki građanin ove države, uključujući političara i businessmana Husu Ćesira, ima mogućnost, umjesto pesnica i psovki, protiv novinara koristiti legitimna sredstva demantija, pisma urednicima, žalbe Vijeću za štampu ili RAK-u i podnošenja tužbe za klevetu. U tom kontekstu, UO BHN javno poziva gospodina Izetbegovića da, prije moralnih pouka, pošalje javno izvinjenje svim novinarima u BiH zbog ponašanja njegovog stranačkog kolege Ćesira, ali i zbog vlastitih, neodmjerenih i politički nekorektnih stavova o kršenju medijskih sloboda", saopštili su iz BH novinara.

Izvor: BHN

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.