Upadi u javljanja uživo: Smiješni ili neukusni

Upadi u javljanja uživo: Smiješni ili neukusni

Upadi u javljanja uživo: Smiješni ili neukusni

Javljanje uživo sa Olimpijskih igara, novinaru BBC-a su osvježile djevojke koje su slavile djevojačko veče u Rio de Janeiru.

Reporter BBC-a, Dan Walker, izvještavao je sa Kopakabane uživo u program kada je grupa veselih djevojaka naišla pored mjesta gdje je ekipa obavljala svoj posao, pa im se pridružila.

Upad djevojaka u program zabavio je gledaoce, a na internetu se BBC-jev televizijski prilog proširio i postao popularan.

Neplanirane scene i smiješne dosjetke prolaznika, često su zabavne gledaocima, ali novinari koji se javljaju uživo u takvim situacijama primorani su improvizovati. Nekada su spontani upadi prolaznika i njima zabavni, ali nekada ih dovode i u neugodnu poziciju, jer smetaju njihovom radu.

Koliko god neke situacije bile spontane, novinarima koji obavljaju svoj posao na terenu nije jednostavno, pa Poynter daje nekoliko savjeta o tome šta novinari mogu uraditi prije javljanja uživo da izbjegnu da budu osramoćeni ili čak dovedeni u opasnost.

Al Tompkins, predavač Poynter Instituta, kaže da prije svega treba biti jasno koji je razlog javljanja uživo i šta ukoliko nešto krene po zlu – da li ste spremni i to emitovati?

„Ako izvještavate uživo sa zabave gdje se konzumira alkohol, ispred vatrenog sportskog događaja, izvještavate sa mjesta nedavne tragedije ili protesta, postoji razumna šansa da uhvatite sliku i zvuk koju možda i ne biste htjeli pustiti uživo“, kaže on i pojašnjava da osim sigurnosti koju redakcija treba da pruži ekipi, postoji i nekoliko pitanja koja treba postaviti prije nego se donese odluka o uključivanju uživo s terena.