Uposlenici BHRT-a održali protestni skup

BHRT: Uposelni održali protestni skup

Uposlenici BHRT-a održali protestni skup

U prostorijama RTV doma u Sarajevu, 30.03. 2015. održano je protestno okupljanje Sindikalne organizacije radnika BHRT-a povodom najave smanjenja plata i sve težeg položaja novinara i uposlenika ove kuće.

Iz Sindikata su poručili da krivce za teško finansijsko stanje vide u rukovodstvu firme, te da smanjenje plata radnicima ne dolazi u obzir. Od generalnog direktora je zatraženo da u narednih 90 dana ponudi plan za izlazak iz krize ili da u protivnom podnese ostavku. "Ostavka generalnog direktora dolazi u obzir samo ukoliko nam pokaže da nije u stanju prevladati krizu u kojoj smo se našli. Nećemo pristati na manje plate i nećemo dozvoliti otpuštanje radnika. Uspješan menadžer nije onaj koji otpušta radnike, već onaj koji nađe posao", kazao je Željko Bajić, predsjednik Sindikalne organizacije BHRT-a.

S druge strane, iz menadžmenta BHRT-a naglašavaju da protesni skup nije sazvan u zakonski propisanom roku zbog čega će organizator snositi punu odgovornost. "Organizator skupa je neovlašteno istupio u javnost iznoseći neistine, mimo zakonskih procedura organizirao protest, na svojevrstan način ugrozio radni proces, neovlašteno koristio produkcijske kapacitete i imovinu poslodavca, prekršio radnu disciplinu, čime je nanio ozbiljnu štetu poslodavcu što jeste teža povreda službene dužnosti kako od strane sindikalne organizacije, tako i svakog pojedinačno".

Izvor: BHRT