Uprkos mehanizmu zaštite, ubijen novinar u Meksiku

Uprkos mehanizmu zaštite, ubijen novinar u Meksiku

Uprkos mehanizmu zaštite, ubijen novinar u Meksiku

Novinar Francisco Romero Diaz je peti ubijeni novinar u Meksiku ove godine.

Francisco Romero Diaz, freelance novinar koji se nalazio pod zaštitom Federalnog mehanizma za zaštitu novinara, ubijen je u četvrtak 16. maja u Meksiku. Ovo je peto ubistvo novinara ove godine u toj zemlji, najsmrtonosnijoj za novinare u svijetu, pišu Reporteri bez granica.

Beživotno tijelo Diaza je pronađeno ispred lokalnog bara nedaleko od Kankuna, gdje je trebao dobiti informacije za novu priču. Bio je teško pretučen i upucan u glavu.

Iz Kancelarije državnog tužioca u izjavi za medije je rečeno da je pokrenuta istraga dok je šef kancelarije Federalnog specijalnog tužioca za zločine počinjene protiv slobode izražavanja rekao da njegova kancelarija još nije otvorila istragu i da čeka više informacija od državnih organa, navodi Komitet za zaštitu novinara.

Zbog izvještavanja o kriminalu i lokalnoj politici Diaz je često dobijao prijetnje smrću. Mjesec prije ubistva, u objavljenom videu je rekao kako neće prestati sa svojim izvještavanjem, bez obzira na prijetnje. Komitetu za zaštitu novinara je rekao da je dobijao telefonske prijetnje, kao i putem društvenih mreža, posebno sa Facebooka.

Sumnjao je da iza prijetnji stoje organizovanje kriminalne grupe. Radio je kao dopisnik regionalnih novina Quintana Roo Hoy, portala Quinta Fuerza, a objavljivao je i na svojoj Facebook stranici Ocurrio Aqui. Ranije je uređivao Facebook stranicu Semanario Playa News koja je objavljivala lokalne vijesti, ali nakon ubistava osnivača i jednog od novinara stranice prošle godine, stranica je prestala sa radom.

Nakon što su ubijena dvojica njegovih kolega u augustu prošle godine, Diaz je tražio zatražio zaštitu od Federalnog mehanizma za zaštitu novinara koji mu je obezbijedio policijsku pratnju. Ubistvo se dogodilo za vrijeme dok nije bio pod pratnjom, jer Diaz nije rekao svojim zaštitarima da odlazi. Jedan od dvojice ranije ubijenih novinara se također nalazio pod takvom zaštitom.

“Vlada mora donijeti hrabre odluke i potpuno preraditi Federalni mehanizam za zaštitu novinara, čija se učinkovitost stalno dovodi u pitanje", poručio je šef ureda Reportera bez granica za Latinsku Ameriku, Emmanuel Colombie.

Prema Indeksu medijskih sloboda Reportera bez granica za 2019. godinu, Meksiko se nalazi na 144. mjestu od 180 zemalja.

Izvor: RSF, CPJ, Reuters

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.