Uspostavljen rad Facebooka, WhatsAppa i Instagrama

Uspostavljen rad Facebooka, Whatsappa i Instagrama

Uspostavljen rad Facebooka, WhatsAppa i Instagrama

Prijavljeno je bilo oko 10.6 miliona izvještaja o problemima na Facebooku širom svijeta.

foto: screenshot/memesrandom

Usluge društvenih mreža Facebook, WhatsApp i Instagram ponovno su pokrenute nakon jučerašnjeg prekida koji je trajao skoro šest sati, piše BBC.

BBC piše da su iz Facebooka naveli kako je riječ o problemu koji nije samo uticao na usluge te društvene mreže nego i na radne propusnice i e-mailove njenih zaposlenika.

Pad usluga Facebooka trajao je od oko 16 do 22 sata, a iz Facebooka su naveli da nema dokaza da su korisnički podaci ugroženi, kao i da je neispravna promjena konfiguracije uticala na interne alate i sisteme te kompanije što je zakompliciralo pokušaje rješavanja problema.

O razlozima višesatnog rješavanja problema Facebooka za Today je govorila i tehnološka reporterka New York Timesa Sheera Frenkel koja je, kako piše BBC, rekla da je Facebooku trebalo toliko vremena za “popravku” zbog toga što su iz te kompanije pokušavali shvatiti u čemu je problem, kao i da uposlenici nisu mogli fizički ući u zgradu Facebooka kako bi saznali šta se dogodilo.

Prema Downdetectoru koji prati i informiše o prekidu usluga u stvarnom vremenu, prijavljeno je oko 10.6 miliona izvještaja o problemima na Facebooku širom svijeta, a navodi se i da je stvarni broj korisnika koji su bili pogođeni padom društvenih mreža bio puno veći, te da postoji više od 3.5 milijardi korisnika Facebooka, Messengera, Instagrama i Whatsappa.

BBC piše da je zbog nastalog pada dionica, prema poslovnom portalu Fortune, osnivač Facebooka Mark Zuckerberg, u jednom trenutku izgubio oko 6 milijardi dolara.

Dugotrajni prekidi rada Facebooka su veoma rijetki, a BBC navodi da je zbog jednog takvog iz 2019. godine rad Facebooka i njegovih aplikacija bio nedostupan za korisnike širom svijeta više od 14 sati.

Prekid rada Facebooka dolazi nakon što je otkriven identitet zvizdačice i bivše uposlenice Frances Haugen koja je, između ostalog, rekla da je Facebook dao prioritet rastu profita “nad sigurnošću”. Haugen će, kako se navodi, svjedočiti na raspravi o zaštiti djece u online prostoru i o istraživanju kompanije o uticaju Instagrama na mentalno zdravlje kod mladih korisnika.

Za vrijeme pada Facebooka, Whatsappa i Instagrama, BBC navodi da je društvena mreža Twitter bila “preplavljena” šalama, a one nisu izostale ni na društvenoj mreži Reddit. Neke od nastalih mimovima možete pogledati ovdje.

Izvor: BBC

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.