Velika Britanija: Javne ličnosti traže od vlade da zaštiti BBC

Velika Britanija: Javne ličnosti zatražile od vlade da zaštiti BBC

Velika Britanija: Javne ličnosti traže od vlade da zaštiti BBC

Brojne britanske javne ličnosti, među kojima su JK Rowling, Chris Evans i Daniel Craig, zatražile su u otvorenom pismu od Vlade u Londonu da zaštiti BBC koji se suočava sa ozbiljnim budžetskim rezovima.

BBC ima više nekomercijalnih televizijskih i radio stanica, kao i web platformi, koje se uglavnom finansiraju preko pretplate od 145 funti godišnje po domaćinstvu. Premijer Velike Britanije, David Cameron, već je ranije najavio smanjenje budžeta BBC-u za 150 milijuna funti, a pad prihoda od pretplate uzrokovano je i odlukom da stariji od 75 godina plaćaju pretplatu koju je do sada plaćalo Ministarstvo rada.

Pojedini članovi konzervativne vlade Davida Camerona smatraju da BBC treba da se fokusira na "javni servis u interesu građana" i da prestane da producira skupe zabavne projekte kao što su takmičenje u pjevanju "The Voice" ili emisija o automobilima "Top Gear".

BBC je optuživan i za političku pristrasnost, a komercijalne mreže kritikuju britanski javni servis zbog veličine i zagarantovanog finansiranja.

Izvor: The Guardian, CNBC