Velika Britanija: Regulatorna agencija da ima ovlasti nad internetom

Velika Britanija: Regulatorna agencija da ima ovlasti nad internetom

Velika Britanija: Regulatorna agencija da ima ovlasti nad internetom

Kompanije koje vode društvene mreže i druge internet platforme mogle bi biti odgovorne za štetne sadržaje poput onih koji sadrže nasilje, terorizam i zlostavljanje djece.

foto: pixabay

Britanska regulatorna agencija za komunikacije, Ofcom, biće zadužena i za regulaciju interneta, najavljuju iz Vlade, a za odgovorne osobe u internet kompanijama koje ne budu štitile korisnike od “štetnih i ilegalnih sadržaja” u online prostoru biće moguće novčane i zatvorske kazne, pišu britanski mediji.

Za sada je regulacija interneta u Velikoj Britaniji u najavi, a po pisanju medija, najviše se misli na regulaciju društvenih mreža koje su sada prepuštene samoregulaciji, poput Facebooka, YouTube-a ili Twittera.

Najave o regulaciji odnosno davanju većih ovlasti Ofcomu, agenciji koja reguliše elektronske medije i telekomunikacije, odnose se na ovlasti u pozivanju na odgovornost tehnoloških kompanija u zaštiti građana od štetnih sadržaja poput onih koji sadrže nasilje, terorizam, cyber-bullying i zlostavljanje djece.

Regulacija će se odnositi na kompanije koje prenose sadržaje koji uključuju komentare, forume, platforme za dijeljenje video sadržaja i slično. Internet platforme gdje se pojave štetni sadržaji morat će osigurati da se oni brzo uklone, ali će također morati da minimiziraju rizike da se takvi sadržaji uopšte objave. Iz Facebooka su saopštili da su najave o regulaciji dobrodošle i da su spremni da nastave diskusiju o tome.

BBC piše da zahtjevi da društvene mreže preuzmu veću odgovornost nad sadržajem koji prenose, najviše dolaze nakon smrti 14-godišnje Molly Russel koja je izvršila samoubistvo 2017. godine, a nakon čega je njena porodica pogledala u njen Instagram nalog gdje su pronašli uznemirujuće sadržaje koji se odnose na depresiju i samoubistvo.

“Mnoge platforme idealno ne bi htjele da imaju regulaciju, ali mislim da se to mijenja”, rekla je Nicky Morgan, ministrica kulture. “Mislim da razumiju da regulacija sada dolazi”.

Izvor: BBC, Guardian, Sky News

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.