Velika Britanija: Vodeće novinarke udruženo protiv seksualnog uznemiravanja

Velika Britanija: Vodeće novinarke udruženo protiv seksualnog uznemiravanja

Velika Britanija: Vodeće novinarke udruženo protiv seksualnog uznemiravanja

Udružene novinarke žele se boriti protiv seksualnog uznemiravanja u novinarstvu.
 
Foto: Second Source/Screenshot
 
Vodeće britanske novinarke osnovale su mrežu kako bi se borile protiv seksualnog uznemiravanja prisutnog u medijskoj industriji Velike Britanije.
 
Mreža pod nazivom Second Source ima za cilj promociju svijesti o zlostavljanju u novinarstvu, a članice se nadaju da će sarađivati i s drugim organizacijama. Grupa će informisati žene o njihovim pravima i pružati podršku zaposlenicama u medijskoj industriji kojom dominiraju muškarci. Odluka o osnivanju mreže donesena je nakon skandala u kojeg je bio upleten Harvey Weinstein, priznati filmski holivudski producent, koji se suočio s optužbama za seksualno zlostavljanje.
 
Ideja je započela kao WhatsApp grupa da bi se uskoro razvila ozbiljnija priča. “Odlučile smo osnovati pravu grupu naziva 'The Second Source', koja traži više kulturoloških, dugoročnih promjena, održiv preokret u načinu na koji su žene u medijima tretirane”, izjavila je za Journalism.co.uk jedna od osnivačica mreže, Kirstie Brewer iz Guardiana.
 
Grupa također istražuje prava osoba koje nisu zaposlene na puno radno vrijeme ili rade kao freelanceri, a članice kreiraju banku resursa na njihovoj web stranici kako bi novinarke imale informacije gdje mogu pronaći emocionalnu podršku i pravno savjetovanje.