Verbalne prijetnje šefa Predstavništva Republike Srpske u Rusiji redakciji portala Capital

Verbalne prijetnje šefa Predstavništva Republike Srpske u Rusiji redakciji portala Capital

Verbalne prijetnje šefa Predstavništva Republike Srpske u Rusiji redakciji portala Capital

Foto: Capital.ba, Siniša Vukelić

Upravni odbor Udruženja BH novinari i Udruženje novinara Republike Srpske osudili su verbalne prijetnje Duška Perovića, šefa Predstavništva Republike Srpske u Rusiji, upućene redakciji portala Capital iz Banja Luke i glavnom i odgovornom uredniku Siniši Vukeliću.

Prema saopštenju BH novinara, Duško Perović je putem telefona uputio prijetnje redakciji Capitala ubrzo nakon što je na portalu objavljen tekst o ruskom investitoru Rašidu Serdarovu i kompaniji Comsar Energy, vlasniku koncesije za izgradnju termoelektrane Ugljevik 3 u RS-u. Perović je zaprijetio da će on sam zatvoriti portal Capital, ukoliko urednik Siniša Vukelić još jednom napiše bilo šta o radu kompanije Comsar Energy, te naglasio kako će ovaj portal brzo ''završiti sa radom'', a urednik Vukelić ''neka se seli na Mars''.        

''Upravni odbor BH novinara smatra kako su Perovićeve prijetnje ozbiljan atak na slobodu izražavanja i sigurnost novinara, zbog čega MUP RS mora odmah pokrenuti istragu i poduzeti adekvatne mjere prema napadaču – službeniku Vlade RS koji trenutno živi u Moskvi.''

Upravni odbor BH novinara zahtijeva od Vlade RS i premijera Radovana Viškovića da javno ''osude primitivno i bahato ponašanje njihovog službenika, te poduzmu zakonom propisane mjere prema Peroviću, čije prijetnje Capitalu predstavljaju ozbiljno krivično djelo.''  

Udruženja novinara Republike Srpske smatra nedopustivim korištenje političke moći, položaja i ovlaštenja za obračune sa medijima i medijskim radnicima.  ''Ovim putem podsjećamo i Perovića, ali i druge pojedince koji smatraju da su oštećeni radom medija, da svoju zaštitu mogu da potraže u važećim propisima, a nikako u sopstvenoj sili ili uticaju koji je stečen tokom obavljanja dužnosti u ime svih građana Republike Srpske'', navodi se u saopštenju Udruženja novinara Republike Srpske.

Capital.ba je snimke telefonskog razgovara objavio na svom sajtu

Izvor: Udruženje BH novinari, Udruženje novinara RSCapital.ba

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.