Vijeće Evropske unije zabranilo emitovanje još četiri ruska medija u EU

Vijeće zabranilo emitovanje još četiri ruska medija u EU

Vijeće Evropske unije zabranilo emitovanje još četiri ruska medija u EU

Vijeće EU ističe da ovi mediji šire i podržavaju rusku propagandu i agresorski rat protiv Ukrajine

foto: Unsplash

Vijeće Evropske unije donijelo je u petak 17. maja odluku o obustavi aktivnosti emitovanja još četiri ruska medija (Glas Evrope, RIA Novosti, Izvestia i Rossiyskaya Gazeta) u Evropskoj uniji (EU), koji, kako su naveli, šire i podržavaju rusku propagandu i agresorski rat protiv Ukrajine.

Ovi mediji su, kako je saopšteno, pod stalnom direktnom ili indirektnom kontrolom rukovodstva Ruske Federacije i bili su od suštinskog značaja i instrumenti u pokretanju i podršci ruskog agresorskog rata protiv Ukrajine, kao i za destabilizaciju susjednih zemalja.

U skladu sa Poveljom o osnovnim pravima, kako se dodaje, dogovorene mjere neće spriječiti ove medije i njihove zaposlene da u EU obavljaju druge aktivnosti, kao što su, na primjer, istraživanja i intervjui.

“Ruska Federacija se uključila u sistematsku međunarodnu kampanju manipulacije medijima i informacijama, uplitanja i teškog izvrtanja činjenica kako bi opravdala i podržala svoju agresiju na Ukrajinu u punom obimu, te unaprijedila svoju strategiju destabilizacije susjednih zemalja i EU i njenih država članica”, istaknuto je u saopštenju Vijeća EU.

“Propaganda, manipulacija informacijama i aktivnosti ometanja više puta su bili usmjerene na ukrajinsku državu i njene vlasti, ukrajinske građane, kao i evropske političke stranke, posebno tokom izbornih perioda, kao i na civilno društvo, tražitelje azila, ruske etničke manjine, rodne manjine i funkcionisanje demokratskih institucija u EU i njenim državama članicama”, dodaje se.

Evropska komisija je pozdravila odluku Vijeća EU da obustavi aktivnosti emitovanja još četiri ruska medija, s obzirom na, kako je rečeno iz Evropske komisije, njihovu ulogu podržavanja i opravdavanja agresorskog rata Rusije protiv Ukrajine.

“Rusija se bavi kontinuiranom i usklađenom propagandom, kao i akcijama manipulacije informacijama usmjerenim na civilno društvo u EU i susjednim zemljama, ozbiljno iskrivljujući i manipulišući činjenicama. Ove propagandne akcije su kanalisane preko brojnih medija pod stalnom direktnom ili indirektnom kontrolom rukovodstva Ruske Federacije. Takve radnje predstavljaju značajnu i direktnu prijetnju javnom redu i sigurnosti EU”, navedeno je.

Evropska komisija je istakla da se rizik za demokratska društva, i integritet predstojećih evropskih ali i nacionalnih izbora pojačao, a da su mjere Vijeća EU snažan odgovor na to.

“Sankcije nisu usmjerene na slobodu mišljenja. One uključuju posebne garancije za slobodu izražavanja i novinarske aktivnosti”, navedeno je u saopštenju.

Takođe, i Evropska komisija je podsjetila da ove mjere ne sprečavaju sankcionisane kuće i njihovo osoblje da obavljaju  druge aktivnosti u EU, poput istraživanja i intervjua.

Mjere bi, navedeno je, trebale biti zadržane sve dok se “agresija na Ukrajinu ne okonča, te dok Ruska Federacija i njeni povezani mediji ne prestanu da sprovode akcije dezinformacije i manipulacije informacijama protiv EU i njenih država članica”.

Predsjednik ruskog parlamenta Vjačeslav Volodin, koji je, kako je navela agencija Reuters, blizak saveznik predsjednika Rusije Vladimira Putina, u subotu je osudio EU zbog ove zabrane i rekao da to pokazuje kako “Zapad odbija da prihvati bilo kakvu alternativnu tačku gledišta i uništava slobodu govora”.

Rusija je rekla da će taj potez rezultirati oštrim odgovorom na zapadne medije u Moskvi, ali još nije objavila na koje će medijske organizacije uticati.

“Rukovodstvo EU može samo da govori o slobodi govora, ali je zapravo ne toleriše“, rekao je Volodin.

Moskva kaže da su zapadne medijske organizacije duboko uključene u bitku na strani Zapada i da često objavljuju lažne ili obmanjujuće informacije o Rusiji, što zapadni mediji demantuju.

Od početka rata, nekoliko je ruskih novinara napustilo zemlju, a ključne nezavisne medijske organizacije su zatvorene.

Izvor: Vijeće EU, Evropska komisija, Reuters

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.