Vijeće uposlenika TVSA: Neprihvatljiva hajka i diskreditacija Kristine Ljevak

Vijeće uposlenika TVSA: Neprihvatljiva hajka i diskreditacija Kristine Ljevak

Vijeće uposlenika TVSA: Neprihvatljiva hajka i diskreditacija Kristine Ljevak

Nakon spekulisanja pojedinih medija o izboru Kristine Ljevak za poziciju direktorice TVSA, reagovali su iz Vijeća uposlenika te televizije.

foto: Facebook/Kristina Ljevak

Vijeće uposlenika TVSA izdalo je saopštenje za javnost u kojem osuđuje javnu hajku, govor mržnje, tendenciozne i maliciozne tekstove usmjerene na diskreditiranje njihove koleginice, novinarke i sugrađanke, i trenutne v.d. direktorice TVSA, Kristine Ljevak.

“Izražavamo sumnju u politički inžinjering svih takozvanih demokratskih i zakonitih procesa odabira najkvalitetnijih kandidata na javnim konkursima zbog činjenice da su pojedini mediji već objavili kako, sve i da se prijavi, Kristina Ljevak neće biti izabrana za direktoricu na konkursu koji je zvanično otvoren, te da je već poznato da će na poziciji izvršnog direktora programa ostati Haris Dučić”, poručuje Vijeće uposlenika TVSA – grupa koja se krajem prošle godine odvojila od zvaničnog sindikata zbog pritisaka na njihov rad.

Ljevak je za v.d. direktoricu imenovana u maju ove godine, nakon što je sa iste pozicije smijenjena Edina Fazlagić. Dnevni avaz je jučer objavio tvrdnju da Ljevak više neće biti direktorica jer su „neki od koalicionih partnera u Vladi Kantona Sarajevo od Naše stranke, koja je delegirala Ljevak, zamolili da za poziciju predlože drugo ime“.

Vijeće uposlenika TVSA poručuje da ukoliko se ovakve spekulacije obistine, to će sugerisati na kršenje zakona i formalno objavljivanje konkursa s ciljem obmanjivanja javnosti, budući da je konkurs za izbor direktora još otvoren i na njega se može prijaviti i trenutna vršiteljica dužnosti te funkcije.

 “Želimo dići svoj glas protiv neprofesionalizma. Smatramo, i od našeg osnivanja zagovaramo, da TVSA trebaju voditi nestranački ljudi, koji imaju kompetencije i moralni kredibilitet da obavljaju važne funkcije. Ako je tako nešto moguće u Vladi Kantona Sarajevo, zašto nije u jednom javnom preduzeću?”, ističu članovi Vijeća i dodaju kako je u televiziji potrebna reorganizacija na čelu sa profesionalcima i provođenje konkursne procedure u skladu sa zakonom.

Vijeće uposlenika TVSA, koje čini devet uposlenika, a podržava još oko 50, u reagovanju kažu da je Ljevak u kratkom periodu otkad je imenovana na poziciju v. d. direktorice, u nekoliko navrata organizirala programske sastanke otvorene za sve uposlenike, sugerirala i tražila ideje za ozbiljne programske zahtjeve.

“NA TVSA dočekala ju je situacija da je glavna urednica programa otišla na godišnji odmor kao i većina ostalih urednika redakcija bez da su imenovali zamjenike, te je stoga bila prinuđena privremeno preuzeti, pored menadžerskih, i programske odgovornosti. Prezentirala je i ideje za unaprijeđenje kvalitete programskih sadržaja i opredjeljenje za poboljšanje narušenih međuljudskih odnosa, radničkih prava i cjelokupne slike TVSA u javnosti”, kaže grupa uposlenika u saopštenju.

Iz Vijeća uposlenika TVSA ističu da je ovo prvi put nakon dugo vremena da imenovana osoba ovog javnog medija  za prioritete naglašava javni interes, odgovornost  prema publici i poštivanje gledatelja, te da zagovara istinito i etičko novinarstvo o temama od javnog interesa. Vijeće formirano s ciljem zaštite ljudskih, radničkih i profesionalnih uposlenika TVSA, ističe zabrinutost zbog toga što su primorani braniti prava osobe koja je imenovana ne čelo ove televizije.  Naglašavaju da su zgroženi činjenicom da se kroz govor mržnje, politički spin i medijsko izvještavanje kreira javni ambijent u kome se neargumentovano pokušava diskreditirati osoba imenovana na čelo TVSA i da ne postoji javna osuda za to.

Saopštenje su potpisali uposlenici TVSA: Mahir Agić, Željko Karlović, Samed Talović, Nedim Selimbegović, Jasmin Begić, Muhamed Čulić, Kemal Osmanagić, Ilvir Podžić i Sanela Kapetanović.

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.