Vijetnam smanjio vrijeme za uklanjanje “lažnog sadržaja” na društvenim mrežama

Vijetnam smanjio vremenski okvir za uklanjanje “lažnog sadržaja” na društvenim mrežama

Vijetnam smanjio vrijeme za uklanjanje “lažnog sadržaja” na društvenim mrežama

Vijetnam je pooštrio pravila interneta u posljednjih nekoliko godina.
 
foto: Victor Larracuente on Unsplash
 
Vijetnamski ministar informacija i komunikacija Nguyen Manh Hung 4. novembra 2022. je izjavio da su tamošnje vlasti pooštrile propise za rješavanje “lažnog sadržaja” na platformama društvenih mreža, čime se takve informacije moraju ukloniti u roku od 24 sata umjesto dosadašnjih 48 sati.
 
Hung je kazao Parlamentu da postoji rizik da će se “lažne vijesti, ako se njima postupa sporo, veoma široko proširiti”.
 
Nova pravila će ovom novom odlukom, kako piše Reuters, učvrstiti poziciju Vijetnama kao jednog od najstrože kontrolisanih svjetskih režima za kompanije društvenih mreža te će ojačati vladajuću Komunističku partiju dok se obračunava sa “antidržavnim aktivnostima”.
 
Reuters podsjeća da je ranije izvještavao o vladinim planovima za uvođenje novih propisa, kao i pravila čime bi “vrlo osjetljive informacije morale biti uklonjene u roku od tri sata”.
 
Potez Vijetnama došao je usred intenziviranja mjera u nekim dijelovima svijeta na online sadržaju, dok većina svjetskih vlada nema zakone koji nameću ukidanje sadržaja kompanijama društvenih mreža.
 
“Ministarstvo će predložiti Vladi povećanje administrativnih kazni do nivoa koji je dovoljno visok da odvrati javnost od činjenja toga”, kazao je Hung.
 
Obraćajući se zakonodavnom tijelu, Hung je predložio da se do 2023. godine u potpunosti pozabavi ovim pitanjem i to koristeći termin News-lisation koji vlasti koriste da opisuju ljude koji su zavedeni misleći da su nalozi na društvenim mrežama ovlaštene novinske kuće.
 
Reuters je takođe u septembru izvijestio i da vlada priprema pravila koja ograničavaju koji računi društvenih mreža mogu objavljivati sadržaj vezan za vijesti.
 
Vijetnam, koji predstavlja tržište od milijardu dolara za Facebook, pooštrio je pravila interneta u posljednjih nekoliko godina, što je kulminiralo zakonom o cyber sigurnosti koji je stupio na snagu 2019. i nacionalnim smjernicama o ponašanju na društvenim mrežama uvedenim u junu prošle godine.
 
Kritičari su izrazili zabrinutost da bi zakoni vlastima mogli dati više ovlasti za obračun s neistomišljenicima.
 
Izvor: Reuters
 
___
 

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.