Više novinara ubijeno u prvih devet mjeseci ove nego cijele 2017. godine

Više novinara ubijeno u prvih devet mjeseci ove nego cijele 2017. godine

Više novinara ubijeno u prvih devet mjeseci ove nego cijele 2017. godine

Afganistan i Jemen su najopasnije zemlje trenutno za novinare. 

Do 1. oktobra ove godine u svijetu je ubijeno 56 novinara zbog posla koji rade, podaci su Reportera bez granica. Ta brojka premašuje ukupnu statistiku od prošle godine kada je stradalo 55 novinara. Nešto više od polovine se odnosi na poginule u ratnim zonama.  

„Alarmantan broj ubijenih podsjetnik je na hitnost da se novinarima pruži veća sigurnost. RSF poziva na formiranje specijalnog predstavnika generalnog sekretara Ujedinjenih nacija, što podržavaju mnoge vlade kao i 130 medija, organizacija i novinarskih udruga širom svijeta“, rekao je generalni sekretar Reportera bez granica, Christophe Deloire.

Trenutno je Afganistan najsmrtonosnija zemlja za novinare, gdje ih je ove godine ubijeno 13, od toga 10 u jednom danu – 30. aprila. Ukupno 29 je ubijeno u ratnim zonama od početka ove godine. Nakon Afganistana, najopasniji je Jemen gdje je ubijeno pet novinara.

Dva novinara su ubijena u Somaliji, a u Centralnoafričkoj Republici tri ruska novinara. Ukupno šest profesionalnih novinara je ubijeno od početka godine u Pakistanu, Palestini i Siriji, po dva u svakoj zemlji. Opasnost raste i za sirijske građane-novinare koji izvještavaju o sukobima. Šest građana-novinara i još jedan medijski radnik su ubijeni u Siriji u prvih devet mjeseci 2018. godine.

Izvor: RSF

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.