Više od dvadeset posto žena iskusilo online uznemiravanje

Više od dvadeset posto žena iskusilo online uznemiravanje

Više od dvadeset posto žena iskusilo online uznemiravanje

Ispitanice nisu zadovoljne naporima društvenih platformi da se bore s pojavom online uznemiravanja.
 
Foto: Unsplash
 
Više od 20 posto žena iskusilo je online uznemiravanje ili zlostavljanje, pokazalo je istraživanje Amnesty Internationala u kojem je učestvovalo više od 4.000 žena. Većina uznemiravanja dogodila se na društvenim mrežama, piše Al Jazeera.
 
Gotovo polovina osoba koje su doživjele uznemiravanje izjavile su kako je priroda uznemiravanja bila seksistička ili mizogina, a četvrtina ispitanica primila je fizičke ili seksualne prijetnje.
 
“Internet može biti zastražujuće i toksično mjesto za žene. Nije tajna da mizoginija i zlostavljaje napreduju na platformama društvenih medija, ali ova anketa je pokazala koliko su štetne posljedice online zlostavljanja za žene koje su meta”, izjavila je Azmina Dhrodia, istraživačica iz Amnesty Internationala.
 
Među ženama koje su bile žrtve uznemiravanja, 41 posto ih se osjećalo manje sigurnim u svom svakodnevnom životu, a jedna od četiri žene plašila se za sigurnost svoje porodice. Velika većina žena također je izjavila da se plašila koristiti internet nakon online uznemiravanja.
 
Pored seksističkog, rasističkog i homofobnog uznemiravanja, 17 posto žena izjavilo je da su njihove privatne fotografije i lični podaci dijeljeni online.
 
Iako društvene mreže ulažu napore kako bi se borili protiv online zlostavljanja, ni Facebook ni Twitter ne čine to na zadovoljavajući način, izjavile su učesnice u istraživanju, piše Al Jazeera.