Visina kazne Radovanu Karadžiću prvi fokus medijskih izvještaja u BiH i regionu

Visina kazne Radovanu Karadžiću prvi fokus medijskih izvještaja

Visina kazne Radovanu Karadžiću prvi fokus medijskih izvještaja u BiH i regionu

Većina medijskih izvještaja o presudi Radovanu Karadžiću u prvi plan ističe samo visinu izrečene kazne, a ostalim tekstovima daje različite kontekste.

Udarne informacije u medijima u Bosni i Hercegovini su se ticale većinom visine izrečene kazne Radovanu Karadžiću, osuđenom za genocid, udruženi zločinački poduhvat i druge tačke optužnice u vezi sa ratnim zločinima u BiH.

Naslova stranica Klix.ba donosi informaciju da je Karadžić osuđen na 40 godina zatvora, sa izdvojenom viješću o odgovornosti za opsadu Sarajeva, i komentarom Munire Subašić iz Udruženja Majke Srebrenice, da nije važna visina kazne, nego njena suština.

Web izdanje RTRS-a, u tekstovima na naslovnoj stranici daje komentar Milorada Dodika, predsjednika Rebublike Srpske kojemu je tribunal isključivo politička institucija, ali i ističe vijest da je on skupa sa srbijanskim premijerom Aleksandrom Vučićem tokom dana spustio vijence cvijeća sa Varvarinskog mosta povodom sjećanja na žrtve NATO bombardovanja.

оводом Дана сјећања на жртве НАТО бомбардовања.

Прочитајте више на: http://rtrs.rs/vijesti/vijest.php?id=193918
оводом Дана сјећања на жртве НАТО бомбардовања.

Прочитајте више на: http://rtrs.rs/vijesti/vijest.php?id=193918

Portal Dnevnog avaza u glavnom naslovu je istaknuo da je presuda bila za genocid, a ostali tekstovi poručuju da je Karadžić doktor zla i da njegov duh u Republici Srpskoj nije pobijeđen.

N1 grafički naglašava presudu i većina tekstova na web stranici posvećena je istoj temi, u odvojenim formama vijesti.

Među srbijanskim medijima najviše se temom Karadžića bavio Kurir. Osim glavne vijesti koja, usput, naglašava predsjedničku poziciju na kojoj se nalazio Radovan Karadžić u toku rata u BiH, ostale vijesti su o situaciji na Palama ispred osuđenikove kuće i hapšenju Florence Hartmann u Haagu.

Blic je donio naslov "Karadžiću 40 godina, kriv za genocid u Srebrenici" a za razliku od Kurira izvijestio je i o godišnjici bombardovanja u Srbiji.

Hrvatski dnevnik.hr Radovana Karadžića na naslovnici naziva krvnikom, a praćen je video snimkom hapšenja Florence Hartmann.

I ostali hrvatski online mediji, kao što su 24sata, online izdanje HRT-a, Index.hr, su izvijestili na sličan način.

Reakcije na presudu teć će da preplave medije u BiH i regionu.