Vlasti u Kini ometaju medijsko izvještavanje o koronavirusu

Kontrole vlasti u Kini ometaju medijsko izvještavanje o koronavirusu

Vlasti u Kini ometaju medijsko izvještavanje o koronavirusu

Foto: Unsplash

Kontrole koje provode lokalne i državne vlasti u Kini ometaju medijsko izvještavanje o koronavirusu, piše Međunarodna federacija novinara (IFJ), te apelira na vladu Kine da pravovremeno i tačno informira medije i javnost. Medijsko izvještavanje i pokušaji eksperata da upozore na potencijalnu krizu početkom januara navodno su bili cenzurisani, navodi IFJ. Zabrinutost zbog širenja dezinformacija o koronavirusu izrazilo je i nekoliko medijskih kuća u Hong Kongu, uključujući BBC, Epoch Times, Radio Slobodna Azija (RFA) i Glas Amerike (VOA).

Radio Slobodna Azija je objavio da je, nakon što su prvog januara otkriveni neobični slučajevi upale pluća, osam ljekara koji su podijelili ovu informaciju bilo na meti vlasti zbog navodnog ''širenja glasina''. Ljekari su pod istragom zbog navodno nezakonitih radnji, uključujući izmišljanje i ometanje javnog reda, piše IFJ.

Vlada Hong Konga je poslala nekoliko novinara u Wuhan, epicentar koronavirusa, kako bi istražili pojave oko virusa, navodi IFJ. BBC je objavio da je nekim novinarima bilo dopušteno da uđu u bolnicu u Wuhanu, ali da je policija pritvorila nekoliko drugih i oduzela im putne isprave, kao i propusnice za štampu. Hongkonška radiotelevizija TVB je pored toga objavila da je njihov novinar odveden u policijsku sobu u bolnici na ispitivanje, gdje su mu tražili da izbriše materijal snimljen u bolnici.

BBC je izvjestio i da je lokalni medij Hubei Times zatražio od svog novinara da izbriše post na kineskoj društvenoj platformi Weibo u kojem traži smjenu rukovodstva u Wuhanu, te se izvinio wuhanskom općinskom partijskom komitetu.

Međunarodna federacija novinara također piše da su lokalne vlasti u Kini u nekoliko navrata davale kontradiktorne podatke u vezi sa koronavirusom. Guverner pokrajine Hubej, Wang Xiaodong, je prvobitno rekao da je u pokrajini osigurano 10,8 milijardi maski godišnje, a kasnije je na istoj pres konferenciji ovaj broj smanjio na 1,08 miliona.

Svjetske medijske fact-checking organizacije, pored toga, su raskrinkale veliki broj dezinformacija i lažnih vijesti o koronavirusu, piše Poynter. Sedamdeset i osam fack-checkera u 30 zemalja u projektu koji vodi Međunarodna fact-checking mreža je raskrinkalo lažne vijesti poput one da je Kina izgradila novu bolnicu za samo 48 sati, da je virus povezan sa šišmišima uprkos tvrdnjama naučnika da za to ne postoje dokazi, te da je Fondacija Bill i Melinda Gates predvidjela da će 65 miliona ljudi preminuti od virusa.

Izvor: IFJ, Poynter

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.