Voices in Danger: kampanja za novinare u opasnosti

Voices in Danger: kampanja za novinare u opasnosti

Evgenij Lebedev, vlasnik britanskog lista Independent, najavio je pokretanje platforme za "glasove novinara u opasnosti".

Prema najavi objavljenoj u Independent-u, ove novine će od sada imati stalnu rubriku pod nazivom "Voices in Danger" (Glasovi u opasnosti), koja će objavljivati studije slučaja ugroženih novinara i, kada je to moguće i sigurno uraditi, intervjue s njima. Lebedeva je na ovaj potez potaklo iskustvo sa ubistvom ruske novinarke Anne Politkovskaye, koja je u vrijeme ubistva radila za novine Novaya Gazeta, također u vlasništvu porodice Lebedev, što ga je navelo na razmišljanje o važnosti novinarskih sloboda.

"Alexander Bastrykin, šef ruske verzije FBI-ja, je prošle godine zamjenika urednika naših novina odvezao u šumu izvan Moskve i prijetio mu smrću nakon naših ekspozea o korupciji u njegovoj organizaciji. Tako da i ja i moja porodica dobro poznajemo rizike s kojima se suočavaju novinari," kaže Lebedev.

Inicijativa "Voices in Danger" zajednički je projekat Independenta, Reportera bez granica i još nekoliko nevladinih organizacija povodom 3. maja, Dana slobode medija.

Izvor: Guardian Blog, The Independent

Foto: The Independent