Vukašin Obradović u bolnici zbog štrajka glađu

Vukašin Obradović u bolnici nakon štrajka glađu

Vukašin Obradović u bolnici zbog štrajka glađu

U Beogradu protesti "Stojimo uz Vranjske", urednik sedmičnika u bolnici zbog štrajka glađu.

Hitna pomoć prevezla je u bolnicu glavnog i odgovornog urednika i direktora Vranjskih, Vukašina Obradovića, koji nakon gašenja tog sedmičnika od jučer štrajkuje glađu. Obradoviću je pozlilo u redakciji gdje je boravio štrajkujući zbog finansijskih i političkih pritisaka zbog kojih Vranjske nisu više mogle da izdrže, piše sajt Cenzolovka.

U Beogradu je sinoć ispred zgrade Vlade održan protest pod nazivom „Stojimo uz Vranjske“, koji je ujedno bio i čin solidarnosti sa tim sedmičnikom i Obradovićem.

U svom pismu javnosti Vukašin Obradović nije naveo nikakve zahtjeve, već je istakao da štrajkom želi da skrene pažnju na sav besmisao borbe za slobodu medija koja se vodi posljednjih tridesetak godina.

„Ne želim da budem patetičan, ali ovo jeste potez očajnika koji ne vidi drugi način da završi svoju novinarsku karijeru, a da istovremeno zadrži makar minimum ličnog poštovanja i dostojanstva neophodnog da bih se osećao kao čovek, kao ljudsko biće“, navodi Obradović.

Iz Fondacije Slavko Ćuruvija kažu kako su Vranjske godinama istraživale veze između političara, tajkuna i kriminalaca u Vranju i okolini a da je njihovim novinama nebrojeno puta prijećeno smrću. Kao razlozi za gašenje sedmičnika navedeni su stalni finansijski i politički pritisci kojima Vranjske više nisu mogle da se odupiru.

Programski direktor Fondacije Slavko Ćuruvija naveo je kako su neki od razloga zbog čega je država kriva: “Nesrećna i delimična privatizacija medija – u kojoj su sačuvani mediji koji su važni vlasti, a pušteni niz vodu svi ostali, nameštanje konkursa za lokalno finansiranje tako da novac dobiju mediji bliski lokalnim političkim moćnicima, slanje raznih inspekcija u posetu retkim kritički nastrojenim medijima…”

Podršku Obradoviću pružila su i novinarska udruženja – NUNS je istakao da je vlast u obračunu sa nepodobnim medijima i novinarima upregla sve državne institucije i sebi bliske medije, a UNS je zatražio od Poreske uprave Vranja i Srbije da hitno objave razloge i nalaze inspekcijske kontrole ovog medija.

Izvor: Cenzolovka