VZS: Osuda zloupotrebe slobode govora na društvenim mrežama

VZS: Osuda zloupotrebe slobode govora na društvenim mrežama

Povodom Facebook objave u kojoj se nudi nagrada od 20.000 dolara za ubistvo prof. dr Rešida Hafizovića, Vijeće za štampu Bosne i Hercegovine izdalo je saopštenje za javnost u kojem osuđuje navedene radnje. 

Foto: Radio Sarajevo

"Nažalost, i ovaj slučaj potvrđuje da se osnovno ljudsko pravo na slobodu govora i slobodu izražavanja u Bosni i Hercegovini, od strane neodgovornih pojedinaca, zloupotrebljava. Prijeteći sadržaji su objavljeni na društvenoj mreži Facebook. U ovom slučaju, brojni mediji su objavili vijest o postojanju Facebook stranice sa prijetećim sadržajem, čime su ukazali javnosti, pa i nadležnim policijskim i tužilackim organima, na zloupotrebu društvenih mreža," navodi se u saopštenju Vijeća.

Vijeće za štampu u BiH je samoregulacijsko tijelo koje omogućava ulaganje prigovora na pisanje štampe i online medija. Vijeće za štampu u BiH nema mandat da reaguje na sadržaje objavljene na društvenim mrežama. Mišljenje Vijeća za štampu u BiH je da nadležna tužilaštva i policijske agencije moraju reagovati po službenoj dužnosti, pronaći i sankcionisati osobu koja je javnom ponudom novčane nagrade pozvala na ubistvo prof. dr Rešida Hafizovića.

Vijeće za štampu u BiH podsjeća na Član 10. Evropske konvencije o zaštiti ljudskih prava i osnovnih sloboda, koji svakom daje pravo na slobodu izražavanja, ali i upozorava da korištenje ovih sloboda povlači sa sobom dužnosti i odgovornosti. Vijeće za štampu u BiH ostaje dosljedno posvećeno svojoj misiji jačanja profesionalnih, etičkih standarda medijskog izvještavanja, borbi protiv govora mržnje u medijima, te pružanja mogućnosti građanima da ostvare svoje pravo na tačno, objektivno i pravovremeno informisanje.

Izvor: VZS