VZS: Pokušaj provale u službene prostorije

VZS:Pokušaj provale u službene prostorije

VZS: Pokušaj provale u službene prostorije

Tokom vikenda 21-22. juna, izvršen je pokušaj provale u službene prostorije Vijeća za štampu Bosne i Hercegovine.

"Ovo nije prvi napad i pokušaj onemogućavanja slobodnog rada samoregulacijskog tijela za štampane i online medije u BiH, Vijeća za štampu, u ovoj godini," navodi se u saopštenju objavljenog povodom ovog slučaja. Upravni odbor Vijeća dalje navodi kako je tokom maja i juna mjeseca, Vijeće, putem emaila zaprimilo nekoliko ozbiljnih prijetnji od osoba kojima nisu udovoljeni njihovi zahtjevi da se sankcioniraju određeni mediji ili urednici, ili da se zabrani izvještavanje medijima o određenim temama.

U saopštenju se dalje navodi kako su od februara ove godine registrovani kontinuirani hakerski napadi na server zvanične web stranice Vijeća za štampu u BiH. Prema izvještaju administratora web stranice, registrovani su „simultani, ciljani DDoS, Surge Bot i Brute Force napadi“, s ciljem obaranja stranice i potpunog onemogućavanja dostupnosti arhive Vijeća za štampu u BiH, koja je javna.

Vijeće za štampu u BiH je samoregulacijsko tijelo koje šititi slobodno, profesionalno novinarsko izještavanje, dajući priliku građanama da ulažu žalbe i reagiranja kada je ta profesionalnost narušena. Njegov slobodni i neovisni rad je osnov za razvoj slobodnih medija, kao i za zaštite ljudskih prava građana na tačnu i pravovremenu informaciju.

Izvor: Vijeće za štampu