Wikipedia: više od 300 naloga blokirano zbog "uređivanja za profit"

Wikipedia blokirala 381 nalog zbog "uređivanja za profit"

Wikipedia: više od 300 naloga blokirano zbog "uređivanja za profit"

Najveća internet enciklopedija pokrenula je operaciju blokiranja profila korisnika koji su ucjenjivali poznate ličnosti i kompanije uređivanjem članaka o njima.

Operacija pod nazivom Orangemoody, nazvana po prvom otkrivenom "komercijalnom" uredniku Wikipedije, do sada je rezultirala blokiranjem 381 uredničkog profila. Vjeruje se da je otkrivena praksa ucenjivanja poznatih ličnosti i velikih kompanija uređivanjem njihovih profila za novac koordinirana kampanja jedne skupine. Kako prenosi BBC, neke od stranica na popularnoj internet enciklopediji, čije je korištenje besplatno, kreirane su kao rezultat prevare u kojima se od ciljanih ljudi i kompanija tražio honorar od 260 funti. 

“Urednici Wikipedije su morali sprovesti blokiranje u cilju posvećenosti tačnosti, pouzdanosti i neutralnosti Wikipedije kao izvora informacija za sve", kaže Ed Erhart iz Fondacije Wikipedia. "Većina ovih članaka, koje su se odnosile na firme, poslovne ljude ili umjetnike, su promotivne prirode i često sadrže pristrasne ili iskrivljene informacije, materijal čije se porijeklo ne navodi i potencijalna kršenja autorskih prava. Niko ne treba plaćati za kreiranje ili održavanje članaka na Wikipediji. Naši volonteri budno prate situaciju i članci koje kreiraju plaćeni zastupnici biće identificirani", navode iz Wikipedije.

Izvor: Slate, Netimperative, Wikipedia