Zabrinutost zbog rasprave o uvođenju novog zakona o lažnim vijestima u Turskoj

Zabrinutost zbog rasprave o uvođenju novog zakona o lažnim vijestima u Turskoj

Zabrinutost zbog rasprave o uvođenju novog zakona o lažnim vijestima u Turskoj

Međunarodni institut za štampu piše da bi novi zakon kriminalizovao proizvodnju i širenje lažnih vijesti na društvenim mrežama.

foto: pixabay

Međunarodni institut za štampu izrazio je zabrinutost zbog posljednjih rasprava koje se vode o novom prijedlogu zakona koji bi, kako su naveli, kriminalizovao širenje lažnih vijesti u Turskoj, kao i da ta zemlja time nastoji povećati kontrolisanje medija i informacija na internetu.

Zastupnik vladajuće turske AKP stranke i predsjednik parlamentarne komisije za digitalne platforme Huseyin Yayman je na konferenciji za novinare 18. avgusta ove godine rekao da platforme društvenih mreža koje imaju 64 miliona korisnika u Turskoj imaju značajan uticaj na društveni život i da predstavljaju opasnost za vladu i demokratiju te zemlje sa svojom stalnom reprodukcijom lažnih vijesti, dezinformacija i govora mržnje, piše Međunarodni institut za štampu.

Yayman je, kako se navodi, rekao da je potrebno uvesti novu regulativu za društvene mreže kako bi se spriječilo širenje lažnih vijesti u Turskoj, kao i da se nacrt zakona na kojem trenutno radi vlada te zemlje, neće odnositi na zabrane, cenzuru ili kazne.

Lokalni mediji iz Turske navode da vlada te zemlje dovršava nacrt zakona o lažnim vijestima kako bi o njegovom usvajanju parlament glasao u oktobru ove godine, a Međunarodni institut za štampu prenosi da provladini mediji u Turskoj pišu kako bi navedenim nacrtom zakona u toj zemlji za uvrede na društvenim mrežama bile predviđene kazne od tri mjeseca do dvije godine zatvora, dok bi se oni za koje se utvrdi da učestvuju u stvaranju lažnih vijesti suočili sa zatvorskom kaznom do pet godina.

Osim toga, novi zakon bi, kako se navodi, uključivao i osnivanje novog regulatornog tijela za društvene mreže koje bi bilo pridruženo trenutnim medijskim regulatorima u toj zemlji BTK-u i RTUK-u.

Programski koordinator Međunarodnog instituta za štampu za Tursku Renan Akyavas je rekao da je tokom prošle godine turska vlada vršila pritisak kako bi regulisala i kontrolisala platforme društvenih mreža, kao i da je cilj nacrta novog zakona povećati cenzuru, posebno na internetu. Dodao je i da bi bilo važno da turske vlasti objave cijeli nacrt novog zakona i o planiranim propisima razgovaraju sa predstavnicima civilnog društva i nezavisnih medija kako bi se osiguralo da zakon zadovoljava međunarodne standarde i da ne zadire u temeljna prava slobode medija i slobode izražavanja.

Rasprava o uvođenju nove regulacije na društvenim mrežama je, kako piše Međunarodni institut za štampu, pokrenuta nakon što je predsjednik te zemlje Recep Tayyip Erdogan, u julu ove godine, rekao da bi trebalo napraviti korak više u uvođenju propisa o društvenim mrežama, fokusirajući se na lažne vijesti.

Uredba o društvenim mrežama u toj zemlji donesena je u oktobru prošle godine, a njom se od društvenih mreža zahtijevalo provođenje brojnih pravila koja su, kako piše Međunarodni institut za štampu, duboko narušila slobodu izražavanja na internetu u Turskoj. Ta uredba, između ostalog, uključuje zahtjev za dodjelom lokalnog predstavnika društvenih mreža u Turskoj čime se, kako se navodi, proširuju ovlasti te zemlje za cenzurisanjem društvenih mreža.

Nakon primjene te uredbe u oktobru prošle godine, društvene mreže, uključujući Twitter i Facebook, kažnjene su zbog odbijanja poštovanja tog zakona o društvenim mrežama. Međunarodni institut za štampu piše kako je Twitter u martu 2021. najavio da će imenovati svog lokalnog predstavnika u toj zemlji.

Izvor: IPI

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.