Žalbena komisija Vijeća za štampu BiH: Naziv portala Antimigrant podliježe krivičnoj odgovornosti

Žalbena komisija Vijeća za štampu BiH: Naziv portala Antimigrant podliježe krivičnoj odgovornosti

Žalbena komisija Vijeća za štampu BiH: Naziv portala Antimigrant podliježe krivičnoj odgovornosti

 

Vijeće za štampu BiH je prihvatilo žalbe Mreže za izgradnju mira zbog sadržaja koji je objavljen na portalu Antimigrant, a kojim se prema ovoj koaliciji širi govor mržnje, vrši diskriminacija i kršenje ljudskih prava migranata, širi vjerska i nacionalna mržnja i netrepeljivost prema migrantima i među konstitutivnim narodima u BiH.

Mreža za izgradnju mira, koalicija koja okuplja 194 članice, organizacije i škole iz cijele BiH,  se žalila Vijeću za štampu zbog tri članka koja su objavljena na ovom portalu u periodu između avgusta i septembra 2019. U prvom članku, koji je preuzet iz Dnevnog avaza, a koji govori o donaciji Islamske zajednice u BiH zahvaljujući kojoj je obezbijeđeno 8.200 obroka za migrante u Unsko-sanskom kantonu i u Tuzli, sporan je naslov: „Islamska zajednica bošnjačkim parama hrani migrantske okupatore“.

Žalbena komisija je ocijenila da je došlo do kršenja nekoliko članova Kodeksa za štampu i online medije BiH, te da se radi o smišljenom zavođenju javnosti i manipulaciji kojima se na huškački način podstiče netolerancija, diskriminacija i neprijateljstvo prema migrantima koji se nalaze u BiH. Ocijenila je da je prenošenje originalnih tekstova  uz sugestivnu i manipulativnu opremu teksta teško kršenje profesionalnih standarda izvještavanja i zaključila da je sam naziv portala huškački, sa pozivom na netrepeljivost i negativne radnje prema migrantima, što podliježe krivičnoj odgovornosti u skladu sa krivičnim zakonima u BiH.

U drugom članku, autora Fatmira Alispahića „Podsjećanje na upozorenje iz aprila: Migrante zatvoriti u logore do povratka u njihove zemlje, Žalbena komisija je konstatovala drastično kršenje nekoliko članova Kodeksa, pojašnjavajući da cjelokupni članak predstavlja govor mržnje.

„Pozivanje da se migranti koji se nalaze u BiH zatvaraju u logore koristeći se riječima 'ako odmah u logore ne zatvorimo tzv. migrante, probudićemo se pod terorom genocidnog ISIL-a', kvalificiranje svih migranata kao pripadnika skupine ISIL-a, nazivajući ih, između ostalog 'genocidnim ISILOVCIMA' – predstavlja govor mržnje,“ stoji u odluci.  Žalbena komisija je zaključila da ovakva huškačka retorika prema migrantima povlači krivičnu odgovornost, u skladu sa krivičnim zakonima BiH.

Mreža se žalila i na članak „Tuzlanski šminker Nihad Suljić dio kriminalne mreže uvoza migranata iz Srbije“, koji je u međuvremenu uklonjen sa portala stoga Vijeće za štampu BiH nije bilo u mogućnosti postupati po ovoj žalbi.

Pritužbe su podnijete i Instituciji ombudsmana za ljudska prava, te portalu Antimigrant od kojeg je zatraženo uklanjanje spornih članaka, kao i izvinjenje osobama čija se ljudska prava direktno krše i cjelokupnoj bh. javnosti zbog, kako se navodi, širenja mržnje i nacionalne netrepeljivosti, te zlonamjernog poigravanja sa ratnim traumama bh. građana upotrebom određenih riječi (genocid, logori, okupatori, velikosrpski, velikohrvatski).

Portal Antimigrant, osim e-mail kontakta, nema impressum i ime glavnog i odgovornog urednika. Na osnovu pretrage Registra državnog Internet domena BiH, kao administrativni kontakt za portal Antimigrant navodi se Fatmir Alispahić, a prema analizama Raskrinkavanja.ba ovaj portal je i ranije širio mržnju i lažne informacije o migrantima.

Izvor: Mreža za izgradnju mira

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.