Žalbena komisija Vijeća za štampu: Urednik Pogled.ba i autor Veselin Gatalo prekršili Kodeks

Žalbena komisija Vijeća za štampu: Urednik Pogled.ba i autor Veselin Gatalo prekršili Kodeks

Žalbena komisija Vijeća za štampu: Urednik Pogled.ba i autor Veselin Gatalo prekršili Kodeks

Tekst „Radno mjesto Srebrenica“ ismijava komemoraciju i umanjuje srebreničku tragediju.

foto: screenshot

Žalbena komisija Vijeća za štampu BiH prihvatila je žalbu na tekst Veselina Gatala „Radno mjesto Srebrenica“ objavljen na portalu Pogled.ba i objavila kako je prekršen Kodeks za štampu i online medije u smislu uredničke odgovornosti i tačnog i fer izvještavanja.

„Ne osporavajući autoru članka da iznese vlastito mišljenje vezano za komemoraciju koja se svake godine obilježava u Srebrenici, Žalbena komisija Vijeća za tisak u BiH primjećuje kako autor Veselin Gatalo ironizira i ismijava navedenu komemoraciju nazivajući je 'komemorativno-kulturno-povijesno-sportsko-umjetnička manifestacija s motorijadom zvana 'Srebrenica 2017''. U navedenom tekstu omalovažavaju se odluke Haškog tribunala, štoviše, one se ismijavaju jer ih po navodima autora, donose ljudi 'raznih boja s kućnim ogrtačima i perikama', tj. 'Sud bez statuta i zakonika'. Također, umanjuje se srebrenička tragedija navođenjem kako se tu radilo o zločinu koji je, prema autoru, 'jedan od rijetkih bez mrtvih žena i djece', što nije tačno. Žalbena komisija podsjeća autora navedenog testa da su relevantne međunarodne institucije taj zločin presudile kao genocid“, objavilo je Vijeće za štampu BiH.

Žalbena komisija se u svojoj odluci posebno obratila uredniku portala Pogled.ba napominjući da urednička odgovornost podrazumijeva odgovornost za objavu svakog teksta, fotografije ili bilo kojeg drugog sadržaja, bez obzira odakle ih preuzima i ko su autori.

Žalbu je podnijela Štefica Galić, urednica mostarskog portala Tačno.net, koja je tekst prijavila kao “Gebelsovsko-fašistički način pljuvanja žrtava genocida”, a Vijeće za štampu se obratilo uredništvu portala koje je odgovorilo da nema uticaja na tekstove Gatala i da on ima slobodu u izboru tema i iznošenju svojih stavova, te portal Pogled.ba nikada nije vršio korekcije ili ispravke njegovih tekstova ili razmišljanja.

U Odluci Žalbene komisije pojašnjeni su razlozi zašto članak krši Kodeks za štampu i online medije:

Objavom ovakvoga teksta prekršen je: Članak 2, Stavak 2 – Urednička odgovornost, jer nije postupljeno u duhu pravednosti, istinitosti i pristojnosti u predstavljanju mišljenja; Članak 5, Stavak 1 – Točnost i fer izvješćivanje, jer se tim tekstom relativizira zločin genocida počinjenog u Srebrenici.

Kršenje odredbi Članaka 2 i 5 Kodeksa, u konkretnom slučaju imalo je za posljedicu kršenje Općih odredbi, Stavaka 1, 2 i 3 Kodeksa, koji nalažu: „Novinari tiska i online medija u Bosni i Hercegovini imaju obvezu da prema javnosti održavaju visoke etičke standarde u bilo kojem trenutku i pod bilo kakvim okolnostima. Dužnost novinara i izdavača tiska i online medija je poštivati potrebe građana za korisnim, blagovremenim i relevantnim informacijama, kao i braniti načela slobode informiranja i pravo na pravedan komentar i kritičko novinarstvo. Novinari će se pridržavati općeprihvaćenih društvenih standarda pristojnosti i poštivanja etničke, kulturne i religijske raznolikosti Bosne i Hercegovine“.