Zaposlenici Huffington Posta traže formiranje sindikata

Zaposlenici Huffington Posta traže formiranje sindikata

Zaposlenici Huffington Posta traže formiranje sindikata

Oko 300 zaposlenika medijske kuće Huffington Post najavilo je sindikalno udruživanje.

Nakon Gawkera, Vicea, Salona, Guardiana i Al Jazeere, novinari Huffington Posta posljednji su u valu formiranja sindikalnih udruženja u američkim digitalnim medijima. Oko 300 zaposlenih, od kojih većina živi na području New Yorka, pokrenulo je proceduru pridruživanja Američkoj asocijaciji pisaca, koja predstavlja oko 4000 zaposlenih na televiziji, radiju i online medijima, uključujući autore emisije The Daily Show.

Pokretači pridruživanja sindikatu svim zaposlenima su poslali pismo pod nazivom "Zažto se organiziramo", u kojem se navode razlozi poput "transparentnije i poštenije" kompenzacije, jasnije podjele radnih zadataka i odgovornosti, jasno definiranih standarda za zapošljavanje i transparetnije primjene disciplinskih mjera i otpuštanja. Mnogi od saradnika Huffington Posta rade volonterski, što uključuje i freelance novinare.

Osnivačica Huffington Posta, Arianna Huffington, ranije je već nagovijestila da će, ukoliko zaposleni budu željeli pristupiti udruženju radnika, podržati takav potez bez zahtjeva za dodatnim glasanjem, kao što je bio slučaj u Al Jazeera America.

Izvor: Poynter, Variety