#ŽeneBiH: Novinarke i medijske aktivistkinje

#ŽeneBiH: Novinarke i medijske aktivistkinje

#ŽeneBiH: Novinarke i medijske aktivistkinje

Među više od 50 važnih žena iz Bosne i Hercegovine, uvršteno je i nekoliko novinarki, urednica i medijskih aktivistkinja.

Knjiga #ŽeneBiH sakupila je biografije i ilustracije više od 50 snažnih, hrabrih i važnih bh. žena, a autorice su Amila Hrustić Batovanja, Masha Durkalić i Hatidža Gušić.

Među prvim predstavljenim ženama u knjizi je Milena Mrazović, prva novinarka, urednica i izdavačica u BiH, koja je bila i spisateljica, kompozitorka, etnografkinja i antropologinja. Pisala je na njemačkom jeziku, a njen prvi članak je objavljen 1884. godine. Bila je prvo stažistica a kasnije i urednica i izdavačica Bosnische Posta. Međunarodna štampa je u to doba zabilježila da se u BiH na odgovornoj javnoj funkciji nalazi žena, što tada nije bio slučaj ni u razvijenijim zemljama.

 Ilustracija: Knjiga #ŽeneBiH/Nataša Konjević

Kao prva fudbalska sutkinja u BiH, predstavljena je Milkica Milojević, inače novinarka koja trenutno piše za EuroBlic iz Banjaluke. Kao maturantica srednje škole se 1979. godine priključila kursu za fudbalske sudije gdje je bila jedina žena. Nakon što je položila ispit za fudbalskog sudiju, nije joj bilo dozvoljeno da sudi na muškim utakmicama, zbog čega se žalila Savezu fudbalskih sudija Jugoslavije, koji mijenja dotadašnja pravila i dopušta joj da radi taj posao. Nakon nekoliko godina odlazi u Beograd studirati novinarstvo, a godinama nakon toga se bavi aktivizmom u oblasti ljudskih prava i rodne ravnopravnosti.

Ilustracija: Knjiga #ŽeneBiH/Jelena Žilić

Vojka Smiljanić Đikić je bila urednica časopisa Sarajevske sveske, pjesnikinja i prevoditeljica. Nakon studija književnosti, sredinom 1950-tih godina se zapošljava na Radiju Beograd, gdje stiče bogato novinarsko iskustvo, a narednih godina počinje da radi u kulturnoj redakciji Radija Sarajevo gdje od 1980-tih godina postaje urednica Trećeg programa i istoimenog časopisa. Godine 2001. inicirala je uspostavljanje regionalnog književnog časopisa Sarajevske sveske čiji je cilj bio da pokaže da veze između zemalja bivše Jugoslavije, uprkos ratu, nisu pokidane.

Ilustracija: Knjiga #ŽeneBiH/Adisa Vatreš Selimović

Među ženama u knjizi #ŽeneBiH je i Vildana Selimbegović, dugogodišnja novinarka i urednica i prva žena koja je imenovana na poziciju glavne i odgovorne urednice medija u savremenoj historiji BiH. Od 2008. godine je glavna i odgovorna urednica Oslobođenja, najstarijeg dnevnog lista u BiH. Rođena Travničanka, u Sarajevu završava studij novinarstva 1987. godine i počinje raditi u Večernjim novinama, a tokom rata izvještavala je iz opkoljenog grada. Od 1994. godine radi za Magazin Dani gdje je 1999. imenovana za glavnu i odgovornu urednicu, kao prva žena na takvoj poziciji u medijima nakon proglašenja nezavisnosti BiH.

Ilustracija: Knjiga #ŽeneBiH/Enida Delimustafić

Dunja Mijatović je međunarodna stručnjakinja u oblasti ljudskih prava i medijskih sloboda. U januaru 2018. godine imenovana je komesarkom za ljudska prava u Vijeću Evrope na mandat u trajanju od šest godina. Tim je imenovanjem postala prva žena u historiji Vijeća Evrope na toj poziciji. Karijeru u oblasti zaštite medijskih sloboda počela je 1998. godine u Nezavisnoj komisiji za medije i Regulatornoj agenciji za komunikacije BiH. Učestvovala je u stvaranju pravnog, regulatornog i političkog okvira za medije, neophodnog za tadašnje postratno društvo. Jedna je od osnivačica Vijeća za štampu BiH, kao i prve SOS linije za pomoć novinarima i novinarkama u Jugoistočnoj Evropi.

Ilustracija: Knjiga #ŽeneBiH/Nirvana Žiško

Sana Salihović je bila učesnica Narodnooslobodilačkog pokreta koja nakon rata u Beogradu upisuje Visoku novinarsko-diplomatsku školu a istovremeno uređuje mjesečnik Narodna omladina. Organizirala je kulturne manifestacije i gostovanja pisaca u Mostaru, gradu u kojem je odrasla. Bavila se društvenim položajem žena u BiH i Jugoslaviji, autorica je tekstova o položaju žena i snažno se zalagala za rodnu ravnopravnost, zajedno sa sestrom Zlatom Grebo.

Ilustracija: Knjiga #ŽeneBiH/Nirvana Žiško

Knjiga #ŽeneBiH i izložba ilustracija bit će predstavljeni 8. marta 2019. u Umjetničkoj galeriji BiH u 18:00.

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.