Zuckerberg u novom manifestu poziva na borbu protiv izolacionizma

Zuckerberg u novom manifestu poziva na borbu protiv izolacionizma

Zuckerberg u novom manifestu poziva na borbu protiv izolacionizma

Osnivač Facesbooka je naglasio važnost jake industrije vijesti i jačanja globalne zajednice.
 
 
Mark Zuckerberg, osnivač i izvršni direktor Facebooka, nazvao je vijesti ključnim za izgradnju informisane zajednice i poručio da će njegova kompanija učiniti više kako bi osigurala održivost te "vitalne društvene funkcije".
 
U pismu kojim se obratio javnosti, Zuckerberg je pažnju posvetio i globalizacijskim procesima, izražavajući zabrinutost što globalna povezanost koja se jednom smatrala normalnom, sada postaje nepoželjna među ljudima i vladama širom svijeta. Zbog toga će Facebook u narednom periodu biti usmjeren u pravcu uvjeravanja da "progres sada zahtijeva zajedništvo čovječanstva, ne samo kao gradova i nacija, nego i kao globalne zajednice", poručio je Zuckerberg.
 
Novo Zuckerbergovo pismo predstavlja nadogradnju originalnog osnivačkog pisma kompanije, koje je objavljeno 2012. godine, u kojem je navedeno kako je društvena mreža izgrađena kako bi ispunila društvenu misiju – da učini svijet otvorenijim i povezanijim.
 
Osnivač Facebooka osvrnuo se i na problem lažnih vijesti i rekao je kako vjeruje da je tačnost informacija veoma važna.
 
"Učinili smo progres u borbi protiv obmanjujućih saržaja na način na koji se borimo protiv spamova, ali pred nama je još posla. Postupamo pažljivo jer ne postoji uvijek jasna linija između obmane, satire i mišljenja. U slobodnom društvu, važno je da ljudi imaju moć da dijele svoje mišljenje, čak iako drugi misle da nisu u pravu".
 
Zuckerberg je naglasio i ideju da se Facebook u budućnosti koristi kako bi se kreirala "socijalna infrastruktura" koja bi ljude okupljala oko zajedničkih interesa, kao što to rade društvene grupe u fizičkom svijetu kroz crkvu, vlade ili sindikate. Takav potez mogao mi ohrabriti povezivanje među ljudima koje bi nadmašilo državne i međudržavne barijere, rekao je Zuckerberg.