AP reaguje na finansijsku krizu medija

AP reaguje na finansijsku krizu medija

Associated Press je na svom godišnjem kongresu najavio niže cijene pretplate i pokretanje sistema zaštite online sadržaja.

Kako je najavljeno u saopštenju za štampu godišnje konferencije Associated Press-a, AP pokreće nekoliko inicijativa prilagođenih finansijskoj krizi u kojoj su se našli novinski mediji. Tako će članovima AP news servisa od 2010. biti ponuđene niže cijene i pogodniji uslovi pretplate, a najavljeno je i pokretanje sistema zaštite online sadržaja od besplatnog preuzimanja. Novi sistem bi pratio licencirane sadržaje i njihovu distribuciju na webu, te autorima omogućio da pokrenu sudske postupke protiv onih koji ove sadržaje preuzimaju bez dozvole. Planiran je i razvoj pretraživača koji bi korisnicima prikazivao najnovije i najrelevantnije izvore vijesti.

Namjera AP-ja da preuzme kontrolu nad svojim sadržajima na webu najnoviji je pokušaj novinske industrije da se uhvati u koštac sa problemom besplatnog preuzimanja online sadržaja od strane Google-a i drugih pretraživača i agregatora vijesti, koji indeksiranjem i objavljivanjem sažetaka smanjuju vrijeme koje korisnici provode na izvoru vijesti, što novinama nanosi finansijsku štetu.

Izvor: AP