BBC: korištenje Internet društvenih mreža obavezno za novinare

BBC: korištenje Internet društvenih mreža obavezno za novinare

Korištenje Internet društvenih mreža u svakodnevnom radu za novinare više nije stvar izbora, riječi su predsjednika BBC Global News-a.

Kako prenosi Guardian, novinarima BBC-ja je rečeno da u svoj svakodnevni rad uključe korištenje Internet društvenih mreža, bilo da se radi o prikupljanju informacija ili promociji BBC-jevih sadržaja. Nakon kreiranja mjesta urednika za Internet društvene mreže u oktobru 2009., BBC sada ide korak dalje i uključuje sajtove poput Twittera i Facebooka u osnovne novinarske alate za sve novinare. Predsjednik BBC Global News-a, Peter Horrock, smatra da novinari koji u svom radu ne koriste Internet društvene mreže, ne obavljaju svoj posao dovoljno dobro i da utjecaj Interneta i tehnologije na novinarstvo nije prolazna faza, već nešto što treba prihvatiti i integrisati u svakodnevno funkcioniranje medijskih kuća.

Korištenje web društvenih medija je sve popularnije među novinarima, te neka istraživanja pokazuju da ih preko 50% koristi Internet društvene medije za prikupljanje informacija i promociju tekstova.

Izvor: Guardian, Editor's Weblog