Daily Mail ženu s invaliditetom uporedio sa zombijem

Daily Mail ženu s invaliditetom uporedio sa zombijem

Daily Mail ženu s invaliditetom uporedio sa zombijem

Britanski tabloid ponovo se našao na udaru kritika medijske zajednice, ovaj put jer je ženu s invaliditetom uporedio sa zombijem.
 
Foto: Pixabay
 
Novinarka Daily Maila uporedila je fotografiju uhapšene prostitutke sa fotografijom lika iz serije Walking Dead.
 
U članku s naslovom "Da li biste imali seks sa zombijem" novinarka ismijava ženu uhapšenu zbog prostitucije u SAD-u, nazivajući je "jednookom prostitutkom". 
 
"Ovo pokazuje da nemaju [Daily Mail] empatiju prema ljudima s invaliditetom", rekao je Tim McGuire iz Nacionalnog centra za invaliditet i novinarstvo za iMediaEthics.
 
"Zato što je riječ o seksualnoj radnici, mislim da su se osjetili slobodnim da je dehumaniziraju, a to, također, nije u redu", dodao je McGuire.
 
Ovakva priča, međutim, nije iznenađenje za britanski tabloid, kaže Andre Seaman iz Društva profesionalnih novinara iz SAD-a.
 
"Godinama mi Daily Mail 'iskače' na Facebook i Twitter feedu. Od svih tih priča, rijetko da sam pronašao jednu koja je odgovorna ili ima vrijednost. Većinom su te priče štetne i jednostavno podstiču znatiželju. Tako da ni ova priča nije iznenađenje".
 
Daily Mail se godinama nalazi na udaru profesionalne medijske zajednice, ali i šire britanske javnosti, zbog neprofesionalnog izvještavanja i senzacionalizma u člancima.
 
Posljednja ozbiljnija kritika upućena tabloidu došla je iz Stop Funding Hate kampanje, kojom građani traže od oglašivača da se prestanu reklamirati u pojedinim britanskim medijima, među kojima je i Daily Mail, zbog govora mržnje usmjerenog prema migrantima i izbjeglicama.