Dominikanska Republika: Novinari ubijeni u programu uživo

Dominikanska Republika: Novinari ubijeni u programu uživo

Dominikanska Republika: Novinari ubijeni u programu uživo

Dva radijska novinara dominikanske postaje FM 103.5. ubijena su pucnjevima tokom direktnog prenosa emisije.

Luís Manuel Medina, novinar i voditelj emisije "Milenio Caliente" ("Vrući milenij") ubijen je u studiju, dok je producent i direktor Leo Martínez ubijen u kancelariji pored studija. U pucnjavi je povrijeđena i tajnica radio stanice, Dayaba Garcia. Uzvici i pucnji mogu se čuti na snimku koji je emitovan uživo putem Facebook Live-a.

Radio stanica u kojoj se dogodio napad nalazi se u trgovačkom centru u malom gradu San Pedro de Macorís, 70 kilometara od glavnog grada Santa Dominga.

Motiv ubistva je nepoznat, a policija je uhapsila troje osumnjičenih.

Ubistva novinara su rijetka u Dominikanskoj Republici, ali prijetnje i zastrašivanja nisu. Posljednjih godina, novinari koji su se oglasili protiv kontroverzne odluke da se Dominikancima porijeklom sa Haitija oduzme državljanstvo bili su mete prijetnji smrću i online kampanja maltretiranja. Dominikanska Republika se na Indeksu slobode medija nalazi na 62. mjestu od 180 zemalja.

Predstavnici Međunarodne federacija novinara (IFJ) podržali su zahtjeve lokalnog novinarskog sindikata za brzim i uspješnim rasvjetljavanjem ovog slučaja i naglasili da nekažnjavanje zločina nad novinarima učvršćuje klimu nasilja u centralnoameričkom regionu.

Izvor: The Guardian, IFJ, RSF