Drago Hedl odbio kandidaturu za novinara godine

Drago Hedl odbio kandidaturu za novinara godine

Novinar Ferala Drago Hedl odbio je primiti kandidaturu za nagradu Hrvatskog novinarskog društva – Novinar godine.  Hedl ističe da ponovnim kandidiranjem za istu nagradu,  s obzirom na činjenicu da njegov rad u 2007. nije bio ni približno toliko važan kao onaj iz 2005., ne bi htio da se među kolegama i u hrvatskoj javnosti stvori dojam da on po svaku cijenu želi dobiti tu nagradu.
 
“U 2007.,u mom novinarskom radu nije bilo tekstova koji bi mogli konkurirati za nagradu Novinar godine”, ističe Hedl u pismu upućenom predsjedniku Hrvatskog novinarskog društva  Zdenku Duki i glavnom tajniku Mariju Bošnjaku, koje je objavio Feral.

 

Drago Hedl je za istu nagradu bio nominiran 2006, koja je tada dodijeljena Goranu Miliću za seriju putopisnih reportaža. Kako stoji u pismu, u godini za koju se nagrada dodjeljivala - 2005.  Hedl je objavio nekoliko tekstova o ratnim zločinima u Osijeku, čije je objavljivanje izazvalo veliko zanimanje javnosti,  te pravu medijsku buru. Ta tema mjesecima nije silazila s udarnih stranica novina i prvih minuta televizijskih i radijskih vijesti. “Moji tekstovi o ratnim zločinima u Osijeku postali su i prvorazredna politička tema, a kao što je poznato, rezultirali su i dvogodišnjom istragom, te podizanjem optužnice protiv sedam osoba za ratne zločine, među kojima je i jedan saborski zastupnik i umirovljeni general Hrvatske vojske”, navodi Hedl.

Na kraju Hedl kaže da mu je žao ako će njegovo odbijanje kandidature izazvati probleme u ovogodišnjoj dodjeli te nagrade, s obzirom da su glasački su listići već poslani članstvu HND-a, te dodaje da se to moglo izbjeći da je prilikom nominacije bio upitan želi li prihvatiti kandidaturu.

 

Pismo možete pročitati ovdje.

 

Izvor:  Feral.hr

Fotografija: Icjf.org