EU: Google kažnjen sa 2.4 milijarde dolara

EU: Google kažnjen sa 2.4 milijarde dolara

EU: Google kažnjen sa 2.4 milijarde dolara

Evropska komisija kaznila je Google sa 2.4 milijarde dolara zbog zloupotrebe pretraživača za preusmjeravanje online kupaca na svoj servis.

Istraga Evropske komisije, koja traje od 2010. godine, pokazala je da je način na koji se prikazuju rezultati pretrage na Google pretraživaču "ilegalan i nekompetitivan", budući da se, pri potrazi za određenim proizvodom, rezultati koji vode na Google Shopping pojavljuju iznad i odvojeno od ostalih. Istraga EK je analizirala 1.7 milijardi rezultata pretrage i pokazala da se, u prosjeku, rezultati konkurentskih servisa za kupovinu online pojavljuju tek na četvrtoj strani rezultata. 

"Google je kreirao mnoge inovativne proizvode koji su nam poboljšali život. To je dobro. Ali Google-ova strategija za upoređivanje cijena proizvoda online nije bila samo u tome da privuku kupce time što je njihov servis bio bolji od konkurentskih. Umjesto toga, Google je zloupotrijebio svoju dominaciju kao internet pretaživača i u rezultatima pretrage promovirao svoj vlastiti servis, a potiskivao druge", rekla je povodom najave o globi Margrethe Vestager,  evropska povjerenica za konkurentnost. 

Pored kazne od 2.4. milijarde dolara, Evropska komisija je Googlu odredila rok od 90 dana da uvede promjene u način prikazivanja rezultata pretrage. Ukoliko svoje usluge kupovine ne počne prikazivati na isti način kao one svojih konkurenata, Google će se suočiti sa dodatnim kaznama, u iznosu do pet posto od godišnje zarade. Odluka se odnosi samo na zemlje Europske unije.

Izvor: The Next Web, Wired