Filipini najopasnije mjesto za novinare

Filipini najopasnije mjesto za novinare

Filipini su trenutno najopasnije mjesto na planeti za novinare, riječi su predstavnika udruženja Committee to Protect Journalists.

Kako prenosi CNN, predstavnik udruženja Committee to Protect Journalists (CPJ) smatra da su Filipini trenutno najopasnije mjesto za novinare, čak ispred Iraka. Vijest dolazi 3 dana nakon masakra na Filipinima, gdje je 57 ljudi izgubilo život kada su naoružani otmičari napali povorku lokalnog političara. Prema informacijama Reportera bez granica, 29 ubijenih su bili novinari, što ovaj događaj čini najvećim pojedinačnim masakrom novinara u istoriji.

Andal Ampatuan Jr, sin šefa jednog od klanova i glavni osumnjičeni za masakr, predao se policiji i očekuje se da će biti optužen za ubistva, a naređeno je i razoružavanje lokalnih policijskih i vojnih snaga, za koje se sumnja da su učestvovale u masakru. Od 74 slučaja ubistava filipinskih novinara u proteklih 8 godina, samo 4 ih je riješeno, a novinari su često žrtve konflikata između klanova i predizbornog nasilja.

Foto: The Christian Science Monitor

Izvor: CNN, Reporters Without Borders, Times Online