Google: novine mogu profitirati na webu

Google: novine mogu profitirati na webu

U govoru na godišnjoj konferenciji američkog udruženja urednika, jedan od rukovodilaca Internet giganta Google je izrazio svoje uvjerenje da novinske kuće mogu ostvariti profit online.

Uloga novina u demokratiji je nezamjenjiva i novinske kuće će sigurno pronaći način da profitiraju na webu, mišljenje je Erica Schmidta, izvršnog direktora Google-a. On je na godišnjoj konferenciji američkog udruženja novinskih urednika održao govor u kojem je rekao da smatra da je budućnost novina u novim poslovnim modelima koji kombinuju prihode od oglašavanja i pretplate za web sadržaje i preporučio novinskim kućama da eksperimentiraju sa različitim načinima privlačenja čitatelja, od Internet društvenih mreža do personaliziranog sadržaja i razvijanja platformi za mobilne uređaje. Schmidt je rekao da se nada da će Google učestvovati u sprovođenju ovog procesa, no nije naveo detalje.

Odnos Google-a i novinske industrije posljednjih godina varira od suradnje do otvorenog neprijateljstva i optuživanja za krađu sadržaja, oglašivača i čitateljstva.

Izvor: AP