Istraživanje: Internet novinari "tvrdoglavo optimistični"

Istraživanje: Internet novinari "tvrdoglavo optimistični"

Novinari koji rade za online publikacije optimističnije gledaju na budućnost medija, jedan je od zaključaka novog istraživanja Pew Research Centra.

Kako prenosi Poynter Online, Internet novinari budućnost medija doživljavaju s više optimizma, te smatraju da će pronaći uspješan model poslovanja i finansiranja. Ovakav stav, koji su autori izvještaja nazvali "tvrdoglavim optimizmom", tumači se činjenicom da su online mediji manje pogođeni ekonomskom krizom od tradicionalnih, te su neki čak zabilježili i porast broja zaposlenih u protekloj godini.

Unatoč optimizmu u pitanjima finansiranja i razvoja tehnologije, anketirani novinari web publikacija smatraju da razvoj Interneta negativno utječe na kvalitet novinarstva, te je 45% ispitanika izjavilo da Internet tehnologije dovode do "opadanja standarda". Više od polovine ispitanika smatra da se novinarstvo kreće u pogrešnom smjeru.

Istraživanje je provedeno na 300 članova udruženja Online News Association (ONA) i dio je godišnjeg izvještaja Pew Research Centra pod nazivom State of the News Media.

Izvor: Poynter Online, State of the News Media