Istraživanje: utjecaj medija na zdravlje djece

Istraživanje: utjecaj medija na zdravlje djece

Povećana izloženost medijima ima negativan utjecaj na zdravlje djece i adolescenata, rezultati su studije objavljene 2.12.2008.

Kako prenosi AFP, studija pod nazivom "Mediji i zdravlje djece i adolescenata" predstavlja meta-analizu rezultata uglednih studija o utjecaju medija sprovedenih u posljednjih 28 godina. Istraživači sa univerziteta Yale, Nacionalnog instituta za zdravlje i Medicinskog centra California Pacific analizirali su 173 istraživanja iz polja utjecaja medija na zdravlje i zaključili da izloženost televiziji, filmovima, muzici, internetu i drugim medijima dugoročno negativno utječe na zdravlje djece i adolescenata.

Utjecaj medija mjeren je u odnosu na pretilost, ranu seksualnu aktivnost, slab uspjeh u školi, pušenje, upotrebu droga i alkohola i pojavu poremećaja pažnje i hiperaktivnosti (ADHD). Najjača veza je pronađena između vremena provedenog pred ekranom i pretilosti, koju potvrđuje 86% studija. 88% od 24 studije koje su proučavale povezanost medija i pojave pušenja kod mladih, našlo je statistički značajnu vezu, dok je povezanost korištenja droga i izloženosti medijima potvrdilo 75% od 8 studija.

Prema rezultatima ove studije, prosječno američko dijete provede 45 sati sedmično sa medijima, 17 sa roditeljima, a 30 u školi. Istraživači su roditeljima i edukatorima preporučili da ograniče izloženost djece medijima, da osiguraju programe prikladne godinama djeteta, te da potaknu djecu da više vremena provode u igri vani.

Izvor: AFP, Common Sense Media