Kina: Internet ipak cenzurisan

Kina: Internet ipak cenzurisan

Deset dana prije početka Olimpijskih igara u Pekingu, kineske vlasti su najavile da strani novinari ipak neće imati neometan pristup internetu.

Kako prenosi Guardian, unatoč prijašnjim uvjeravanjima da će strani novinari tokom Olimpijskih igara u Pekingu imati potpunu slobodu izvještavanja i neometan pristup svim internetskim sadržajima, vlasti u Kini su u utorak, 30.7.2008. izdale obavještenje da "veliki kineski firewall" neće biti ukinut ni u glavnom press centru OI. Novinari će tako biti podložni standardnim restrikcijama i neće moći pristupiti stranicama poput web sajta Amnesty Internationala, koji je nedavno izdao izvještaj o kršenju ljudskih prava u Kini.

Prilikom kandidature za Olimpijske igre, te ponovo u aprilu 2008., Kina je obećala suspendovati internet cenzuru i dozvoliti potpuno slobodno izvještavanje. Povlačenje ovog obećanja još je jedna u nizu kontroverzi u organizaciji ovogodišnjih Olimpijskih igara, koja se već suočila sa pitanjima zagađenja, terorizma i kršenja ljudskih prava.

Izvor: AFP, CNET