Nagrada Livestationu za digitalnu inovaciju

Nagrada Livestationu za digitalnu inovaciju

Livestation, novi interaktivni globalni servis za emitiranje dobio je nagradu “MediaGuardian Innovation Awards” za digitalnu inovaciju u tehnologiji. Nagrada se dodjeljuje na ceremoniji koja se održava u Londonu (02 Arena), a osnovana je s ciljem podržavanja inovacija u medijima.

 

Sa emiterima kao što su BBC, Livestation trenutno eksperimentalno omogućava korisnicima da bilo gdje u svijetu prate čitav paket različitih tv i radio kanala putem broadbanda.

Sudije su smatrale ovo pametnom i inovativnom idejom, koristeći peer to peer (vršnjačku) tehnologiju, time smanjujući troškove emitiranja, izjavio je Brent Hoberman, jedan od osnivača Lastminute.com, koji je predsjedavao žirijem za dodjelu ove nagrade. Bili su vrlo uzbuđeni zbog novih mogućnosti Livestationa u budućnosti, rekao je Hoberman.

Dobitak ove nagrade je veliko dostignuće za njihov tim, kazao je Matteo Berlucchi, izvršni direktor Livestationa. Kombiniranjem prednosti emitiranja sa prednostima broadbanda, vjerujemo da ćemo preoblikovati budućnost online radija i televizije.

Livestation je namijenjen svima koji žele uživo pratiti vijesti vodećih emitera u svijetu. Web uglavnom pruža izvor za udarne vijesti i donedavno nje njemu nije bilo mogućnosti za praćenje uživo TV i radijskog programa različitih kanala, navode u Livestationu. Zato je kreiran Livestation, kako bi široj publici omogućio prenos uživo putem broadbanda, pružajući tako globalnu platform za praćenje vijesti, sporta i događaja. Kreirao ga je Skinkers, tržišni lider u informacionoj tehnologiji kada je u pitanju emitiranje.

Kasnije će tokom ove godine Livestation pokrenuti i paket novih info-kanala vodećih međunarodnih emitera, koje će korisnici na Livestation playeru moći jednostavno pratiti. Probnu verziju besplatnog Livestation playera možete preuzeti sa Livestation websitea.

Izvor:  Guardianprofessional.co.uk

          Livestation.com